Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-23 00:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/oklarhet-om-54-miljarder-sinkar-forsvarsgrupp/

Sverige

Oklarhet om 54 miljarder sinkar försvarsgrupp

Bild 1 av 2 Analysgruppen som ska reda ut försvarets ekonomi spricker skulle vara färdig nästa vecka – nu står det klart att arbetet måste pågå betydligt längre än så.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Bild 2 av 2 Kristdemokraternas försvarspolitiker Mikael Oscarsson.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Tidplanen för den analysgrupp som ska reda ut försvarets ekonomi spricker. Orsaken är att 54 miljarder kronor som skulle använts i höstens förvarsbeslut redan har intecknats av Försvarsmakten. Politiker från flera partier är missnöjda eftersom de inte fått besked om vart pengarna tar vägen.

Det senaste mötet i analysgruppen i torsdags skedde i ”en frustrerad anda”, som en av de deltagande politikerna utrycker det.

– Alla papper måste komma upp på bordet. Den avgörande informationen saknas fortfarande, säger Kristdemokraternas försvarspolitiker Mikael Oscarsson, som ingår i analysgruppen.

Gruppen tillsattes sedan Försvarsmakten den 15 november redovisat att det saknas 55 miljarder kronor för att genomföra förslagen i Försvarsberedningens rapport Värnkraft.

Analysgruppen leds av försvarsminister Peter Hultqvist (S). Samtliga riksdagspartier ingår, samt företrädare för Försvarsmakten. Gruppen ska göra en skriftlig sammanställning av försvarsekonomin. Den blir en plattform inför de politiska förhandlingarna inför riksdagens försvarsbeslut i höst, gällande åren 2021-2025.

Gruppen skulle vara färdig nästa vecka, den 15 februari. Men nu står det klart att arbetet måste pågå betydligt längre än så. 

– Det är mycket kvar att göra för att få överblick och en helhetsbild, bekräftar Daniel Bäckström, Centern.

Försvarsberedningen utgick från de försvarsanslag som M-KD fick igenom för åren 2019-2021. I pengar är det ett tillskott om totalt 58 miljarder kronor fram till 2025. Plus detta lade beredningen till ytterligare 50 miljarder kronor.

Men av tillskottet på 58 miljarder faller fyra miljarder bort, eftersom S-MP-regeringens uppgörelse med C och L försvarsanslagen till 2025 inte värdesäkrades.

Ytterligare 21 miljarder försvinner fram till 2025 därför att Försvarsmakten genom så kallad överplanering beställt mer materiel än det finns pengar till.

– Det är förvirrat. Därför vill jag ha en redovisning om detta är planlagt, om det gjorts beställningar, hur avtal är skrivna och om vad. Sedan vill vi ha en koppling till Försvarsberedningens rapport, så att Försvarsmakten inte sitter och beställer andra grejer, säger Sverigedemokraternas Roger Richthoff. 

Analysgruppen ska klarlägga om det skett en ”dubbelinteckning” där Försvarsberedningen och Försvarsmakten var för sig satsat på samma system. Då skulle ju de ekonomiska problemen minska. 

Nu visar det sig att försvaret ”inplanerat” nya beställningar och verksamhet för 33 miljarder fram till 2025 – men där ryms inte något av det som beredningen föreslog, uppger flera ledamöter i analysgruppen. 

– Det är svårt att förstå att två instanser kan satsa 33 miljarder på det förhållandevis smala området militärt försvar utan att det åtminstone till en del sker åt samma håll, säger Allan Widman, Liberalerna. 

– Man har haft olika brister och passat på att hälla pengarna i dem. Men vi vill veta exakt vad pengarna har gått till, kräver Mikael Oscarsson, KD.

Sedan 58 miljarder fallit bort så återstår 50 miljarder fram till 2025 i ökade anslag, vilket blir hälften av vad Försvarsberedningen utgick från i sitt förslag. Det leder till att flygvapnet och marinen gynnas av Försvarsmakten medan satsningen på armén skjuts på framtiden, enligt överbefälhavare Micael Bydéns förslag.

Ytterligare ett problem för analysgruppen är att Försvarsmakten inte följt regeringens direktiv och analyserat hela Försvarsberedningens ekonomi och genomförbarhet. 

– Direktivet till Försvarsmakten var tydligt. Man måste nu komplettera de delarna som inte är utredda för att få en helhetsbild och kunna ta ett väl avvägt beslut, säger Daniel Bäckström, Centern.