Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Oklart rättsläge när unga har sex

Unga tonåringar som frivilligt har sex med varandra riskerar att ställas inför rätta. Sedan lagen skärptes har denna typ av sexualbrottsmål blivit allt vanligare.

Osäkerheten om vad som gäller kan hindra unga från att söka vuxenstöd, varnar en socionom.

Grundregeln efter lagändringen för sex år sedan är att sex mellan unga är att betrakta som våldtäkt av barn, om någon av dem är under 15.

– De skriver och frågar om de riskerar att hamna i fängelse, om de vågar söka vård på ungdomsmottagningen för att skaffa p-piller. Det finns en stor oro, säger Maria Bergström, socionom på RFSU.

Även oroliga föräldrar som upptäckt att deras barn har sex hör av sig och ber om råd.

– Den här osäkerheten och rädslan kan också göra att unga undviker att söka stöd hos vuxna när de behöver det, säger Maria Bergström.

Petter Asp, professor i straffrätt vid Stockholms universitet, pekar på en viss ambivalens i lagstiftningen:

– Å ena sidan antas personer under 15 år inte kunna samtycka till sex. Å andra sidan finns det ändå utrymme för att ta hänsyn till att det förelegat samtycke, både genom lindrigare rubricering och genom en ansvarsfrihetsregel.

Kön spelar roll

Bedömningarna tycks skilja sig åt mellan olika domstolar och beroende på vilket kön den misstänkte förövaren har, vilket tydliggörs i flera domar som TT gått igenom.

– Benägenheten att tycka att ett övergrepp har begåtts kan nog vara större när det är killen som är den äldre. En förklaring kan vara att det bättre motsvarar vår bild av manlig och kvinnlig sexualitet och våra förväntningar av hur ett sexualbrott ska se ut, säger Petter Asp.

Ett exempel är en 15-årig pojke som hade sex med en 13-årig flicka. I tingsrätten friades han, men i hovrätten dömdes han för sexuellt utnyttjande av barn. Det är ställt utom allt tvivel att samlaget var frivilligt, men hovrätten anser inte att den som är under 15 år är "mogen att ta ställning till sexuella handlingar av mer kvalificerad art". Inte heller tycker rätten att åldersskillnaden mellan de båda, ett och ett halvt år, är att anse som ringa. Pojken döms till ungdomstjänst och att betala 15 000 kronor i skadestånd för kränkning till flickan.

– Det brukar krävas att parterna har en pågående relation för att ansvarsfrihet ska komma i fråga, det ansåg man tydligen inte att de här två hade, säger Petter Asp.

En 15-årig flicka som hade sex med två 13-åriga pojkar, frikändes däremot. Rätten ansåg till och med att de minderåriga pojkarna utnyttjat flickan för att begå sin sexdebut.

En annan flicka, några år äldre än pojken hon hade sex med som var under 15, åtalades för våldtäkt mot barn. Även hon friades, trots att det framkommit att hon tjatat sig till samlaget och därmed utsatt den minderårige pojken för påverkan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.