Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Okontaktbara Michail, 13, släpps ur förvaret i Märsta

Other: Alexander Mahmoud

Okontaktbara Michail och hans familj släpptes på måndagen från förvaret i Märsta.

Italien kan inte ta emot dem innan tidsfristen löper ut, så nu ska Sverige pröva familjens asylansökan.

– Det är skönt att mardrömmen äntligen är över, säger pappan Andrei.

DN har berättat om 13-årige Michail som är okontaktbar och sondmatas, men ändå placerades i Migrationsverkets låsta förvar. Han blev satt där tillsammans med sin familj, efter ett misslyckat överföringsförsök till Italien, som skulle pröva familjens asylansökan. I förvaret fanns inga av de hjälpmedel Michail behövde, vilket ledde till att han bland annat inte kunde duscha på en vecka.

– Det har ju skett ett misstag, ingen kan beklaga det mer än jag. Familjen skulle egentligen inte förvarstagits om allt gått som det skulle. Det handlar om att Italien inte var förberett på det här, sade gränspolisen Joacim Örnberg, som fattade beslutet om att förvarsta familjen.

De placerades i förvaret i väntan på att de skulle skickas till Italien igen. 

Enligt Migrationsverket handlar beslutet om att ta familjen ur förvaret om att Italien inte hade kapacitet att möta familjens särskilda behov innan den fjärde november, vilket enligt verket är det sista datumet för familjen att komma till Italien. Detta eftersom Sverige, i det här ärendet, har sex månader på sig att överföra den sökande till Italien, där asylansökan ska prövas. Sedan lämnas ärendet över till Sverige. 

– Det var enormt tunga dagar här. Tungt för alla av oss, men framför allt för barnen. Läkarna konstaterade att den äldsta pojken upplevde en stark stress i förvaret och att han därför fick ett högt blodtryck. Det är skönt att denna mardröm äntligen är över, säger Andrei.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.