Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 12:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/oktober-slog-varmerekord-i-hela-varlden-utom-i-norden/

Sverige

Oktober slog värmerekord i hela världen – utom i Norden

Foto: Magnus Hallgren

Oktober månad visar de högsta temperaturerna som hittills uppmätts globalt de senaste 40 åren. Undantaget är Norden där det i stället varit kallare än vanligt, visar siffror från mätinstitutet Copernicus Climate Change Service. 

Årets första höstmånad bjöd på stora variationer av kyla och värme på olika håll i världen. Sammantaget var oktober globalt 0,69 grader högre jämfört med den uppmätta medeltemperaturen för månaden mellan 1981 och 2010.

Jämfört med oktober 2015, var årets månad 0,01 grad varmare och för oktober 2017 var det i år 0,09 grader varmare.

I större delen av Europa uppmättes värmerekord med undantag av de nordiska länderna. Där var det i stället kallare än vanligt i oktober, det gällde även stora delar av västra USA och Kanada som låg mycket under det normala. I Arktis låg temperaturen däremot mycket över det normala förra månaden, enligt det europeiska mätinstitutet ECMWF.

Samtidigt skriver institutet att de genomsnittliga temperaturavvikelserna i allmänhet är större i Europa jämfört med de globala värdena, särskilt på vintern då det kan skilja mycket mellan norr och söder. 

Den europeiska medeltemperaturen för oktober 2019 var 1,1 grad varmare än genomsnittet för jämförelseperioden i oktober 1981–2010.

02:17. Hur fastställer man egentligen en väderprognos? Bollings väderlek reder ut.

Den uppmätta medeltemperaturen över den senaste tolvmånadersperioden november 2018 till oktober 2019 visar också att det har varit varmare än normalt i så gott som hela Europa. I Arktis, Alaska och norra Sibirien har det varit mycket över normala temperaturer och över det normala i nästan alla andra länder i världen. 

Kallare än normalt har det bara varit på vissa land- och havsområden, särskilt över de nordamerikanska prärierna.

ECMWF påpekar att de globala medelvärdena har visat stora variationer från olika temperaturdatabaser de senaste tre åren, vilket bland annat beror på om man mäter i luft- eller vattenytan. Det finns emellertid några faktorer som överensstämmer för samtliga globalt sett, vilka är: 

En genomsnittlig uppvärmningsgrad på cirka 0,18 grader per decennium sedan slutet av 1970-talet och en genomsnittstemperatur över den normala från 2001 och framåt.

Läs också: SMHI: Uppvärmningen i Sverige mer än dubbelt så snabb som globalt