Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ola försökte rädda mannens liv

Brandmannen Ola Andertoft i Markaryd hade sett fram emot den allsvenska premiären tillsammans med sin son. Istället fick han hjälpa ambulanspersonalen att försöka rädda livet på den 43-årige mannen. ”Vi gjorde vad vi kunde, men det gick inte,” säger han.

48-årige Ola Andertoft har arbetat som brandman i Markaryd i 28 år och fått hjälpa många skadade människor under den tiden. Men att han skulle behöva utnyttja sitt yrkeskunnande den här lediga söndagen var han inte beredd på.

– Både jag och min son, som är 22 år, har längtat efter den här dagen sedan allsvenskan avslutades i höstas, solen sken och det var mycket folk. Allt var upplagt för att det skulle bli en fest. Istället slutade det på detta fasanfulla, fruktansvärda sätt, säger han.

Det var när de båda var på väg nerifrån stan och på väg upp mot Kärnan och Olympia som Ola Andertoft fick syn på två ambulanssköterskor som satt på knä och kämpade med en man som låg på marken.

– När jag fick se dem så förstod jag att de kanske kunde behöva hjälp. Jag vet själv efter alla år i brandmannayrket hur påfrestande det är att ligga och göra hjärt- och lungräddning. Så jag presenterade mig och frågade om de behövde hjälp och det tog de tacksamt emot.

Vid mannens huvud satt ytterligare en ur ambulanspersonalen och skötte om en blåsa som skulle hjälpa mannen med andningen.

– Mannen hade ingen egen andning så jag bara körde på, något jag har gjort ett antal gånger i skarpt läge, man tvekar inte, det sitter i ryggmärgen. Jag höll på ungefär fem minuter då kom ambulans nummer två och vi lastade och bar dit båren.

Ola Andertoft säger att samtliga gjorde vad de kunde. Ingen kunde ha gjort något annorlunda. Men trots det gick mannens liv inte att rädda.

– Jag är fotbollsälskare och jag och min son ville se en bra fotbollsmatch och så inträffar det här. Jag tänker på mannens anhöriga, det är fruktansvärt för dem.

Kommer du att gå på fotboll igen?

– Jag är oerhört engagerad i fotbollen på olika nivåer men ibland kan jag känna att jag tappar sugen. Men det får man inte. Allsvenskan kommer inte att ställas in och vi måste försöka bearbeta detta. Något måste göras. Vad, det är har jag ingen lösning på.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.