Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Olaglig handel med svenska pass ökar

Foto: Magnus Hallgren

Den illegala försäljningen av svenska pass utomlands ökar kraftigt. Sverige är just nu så utsatt att polisen kan komma att föreslå en lagändring.

– Missbruket att skicka ut svenska pass och sälja dem dyrt till utsatta människor någonstans i världen börjar eskalera, säger Kers­tin Högback på Centrala gräns­kontrollenheten vid Rikskriminalpolisen.

Att den olagliga handeln är möjlig beror enligt polisen på att en svensk medborgare kan få ut ett nytt pass hur många gånger som helst.

– Vi noterar att en del personer i Sverige tappar bort och förlustanmäler sina pass väldigt ofta – ibland flera gånger i månaden, säger Kers­tin Högback.

– Just nu är Sverige speciellt utsatt. Våra svenska pass florerar i stor utsträckning i länder utanför EU. Det är ofta cyniska människo­smugglare som utnyttjar människors svåra situation och tjänar pengar på den, säger hon.

Enligt henne kan priset på ett svenskt pass ligga på 10.000 kronor och uppåt. Priset klättrar upp när efterfrågan stiger, och just nu är efterfrågan stor eftersom många människor vill komma till Schengen. I dag beviljas till exempel i princip inga syriska flyktingar visum för legal invandring, varför passen är så eftertraktade.

När larmet kommer till Kerstin Högback har någon som inte är passinnehavaren blivit stoppad vid passkontrollen i ett land utanför EU. Till exempel i Turkiet, eftersom flygplatsen i Istanbul är en av de stora knutpunkterna för dem som försöker ta sig till Sverige eller något annat EU-land för att söka asyl.

Det är då inte rätt innehavare som visar upp passet utan en ”look alike”, någon som liknar den på passbilden.

Att den illegala handeln med svenska pass ökat kraftigt på senare tid hänger ihop med att läget förvärrats på många ställen i världen. Den våldsamma situation som råder i länder som Syrien, Afghani­stan och Somalia gör att många försöker ta sig till Sverige för att söka asyl. Från i somras och framåt har antalet asylsökande ökat kraftigt.

– Nästan ingen kan ta sig hit utan att få hjälp eller ett pass som inte är ens eget. Det innebär att marknaden för svenska pass också ökar. Ökningen av asylsökande den senaste tiden går hand i hand med ökningen av svenska pass som används illegalt, säger Marie Toborg, biträdande sektionschef på gränspolisavdelningens flygplatssektion på Arlanda.

Enligt Frontex, EU:s gränsövervakningsbyrå, är de svenska passen störst på den internationella marknaden för äkta passhandlingar.

– Det gäller överallt, även om de kommer till Holland eller Tyskland, så är det svenska pass man utnyttjar vid illegala övergångar, säger Marie Toborg.

Enligt Sören Clerton, enhetschef på Centrala gränskontrollenheten på Rikskriminalpolisen, kan missbruket tvinga polisen till hårdare kontroller:

– Vi kan komma att föreslå en lagändring. För som det är nu kan man förlustanmäla och söka nytt pass hur många gånger som helst utan begränsning. Det kan man inte i andra länder. Det kan behövas en lagändring om man ska komma åt det här.

– Den illegala passhandeln är ett stort problem. Den gör att misstänksamheten mot svenska pass ökar över huvud taget, säger Sören Clerton.

Schengensamarbetet

• Sverige ingår sedan 2001 i Schengensamarbetet. Det innebär att personkontrollen vid gränser har upphört i de länder som är med i samarbetet, medan den har förstärkts gentemot andra länder.

• Trots att passkontroll endast sker i undantags­fall inom Schengenområdet, måste man kunna legitimera sig under vistelsen utomlands. Passet och det nationella id-kortet är då de enda giltiga dokument som styrker identitet och medborgarskap.

• Passet och det nationella id-kortet är försedda med ett chip som lagrar personuppgifter och foto. I passet lagras även fingeravtrycket i chippet. Syftet är att höja säkerheten och säkerställa att personen på fotot och den som använder resehandlingen är samma person.

• Ett stöld- eller förlust­anmält pass spärras alltid och uppgifterna lämnas vidare till Schengen Information System, SIS, och Interpol. Gränskontrollmyndigheter runt om i världen kontrollerar resehandlingar mot dessa register vid inresa i länder, och därför kan ett upphittat pass eller nationellt id-kort aldrig användas efter det att det spärrats. De som säljer pass illegalt ser till att de inte förlustanmäls förrän de har använts.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.