Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Olagligt för unga att tända fyrverkerier

Nyårsfyrverkeri över Stockholm.
Nyårsfyrverkeri över Stockholm. Foto: Scanpix
Det kommer att begås lagbrott i långa banor på nyårsaftonen när minderåriga hanterar fyrverkeripjäser. Men risken för straff är närmast obefintlig. Åke Persson, fyrverkeriexpert vid Brandskyddsföreningen skulle gärna se att polisen ingrep oftare.

– Jag förstår om polisen har begränsade resurser till sådant på nyårsafton, men det vore bra att få några fall så att vi får en juridisk praxis för vilket straff som ska gälla. Jag känner inte till något fall där polisen gripit in, säger han.

Det är inte bara 18-årsgräns för att köpa fyrverkerier. Även de som hanterar fyrverkerierna måste ha fyllt 18 år. Att låta sitt minderåriga barn tända stubinen är alltså en brottslig handling.

Att lagen inte följs kan var och en se som går ut på kvällen en nyårsafton.

Varje år skadas cirka 200 personer så allvarligt av fyrverkerier att de måste söka akut sjukhusvård. De flesta olyckorna sker kring nyårsfirandet.

I snitt vårdas årligen ett 30-tal personer på sjukhus efter fyrverkeriolyckor, nio av tio är män och närmare hälften är under 18 år.

Antalet som fått sjukhusvård har minskat de senaste åren.

Svenskarna lägger varje år ned totalt cirka 225 miljoner kronor på fyrverkerier, en siffra som varit tämligen konstant de senaste åren, enligt Thomas Wetterström, vd för pyroteknikföretaget Hammargrens.

Vad vi köper har däremot förändrats.

– Det finns en tydlig trend, det är att man säljer mer och mer så kallade fyrverkeritårtor, raketer säljs lite mindre. Man märker också att mindre pjäser, som minifontäner är nästan helt borta, säger Thomas Wetterström.

I Norrland köps mer fyrverkerier än i övriga delar av landet. Allra mest köper Kirunaborna, räknat per capita, enligt honom.

– Det kanske beror på mörkret där upp, jag vet inte, jag spekulerar bara, säger Thomas Wetterström.

Fakta:200 måste söka vård akut

Sedan 1998 har sex personer avlidit till följd av olyckor med fyrverkerier. Varje år skadas cirka 200 personer så allvarligt av fyrverkerier att de måste uppsöka akut sjukhusvård.

De vanligaste skadorna är bränn- och sårskador. Händer och fingrar utsätts oftast för skador, följt av skador på huvudet, exempelvis ögon- eller öronskador.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.