Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Oljebolag anklagas för krigsbrott

Återigen anklagas Lundin Petroleum för delaktighet i krigsbrott i Sudan och brott mot mänskligheten. Bolaget kallar de nya uppgifterna för insinuationer och falska anklagelser.

Mellan 1997 och 2003 dödades 10.000 människor och nära 200.000 tvingades på flykt i södra Sudan.

Sudanesiska soldater i samarbete med milis angrep och tvångsförflyttade civilbefolkning för att Lundin Oil (dåvarande Lundin Petroleum) i konsortium med Petronas och OMV skulle kunna utvinna olja, enligt en ny rapport som ett 50-tal frivilligorganisationer i European Coalition on Oil in Sudan (Ecos) står bakom.

Ecos kräver att den svenska regeringen ska ställa Lundin Petroleum till svars för de påstådda övergreppen.

Utrikesminister Carl Bildt, ledamot i Lundin Oils styrelse fram till 2006, vill inte kommentera rapporten. Hans pressekreterare Irena Busic:

– Det här utreddes redan av förra regeringen för tio år sedan och det tillbakavisades redan då att svenska regeringen skulle ha någon skyldighet. Det verkar inte finnas något nytt i den här rapporten.

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin tycker att det borde ligga i Carl Bildts eget intresse att tillsätta en utredning om vad som pågick i Sudan och hur det påverkade befolkningen.

Enligt Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet, skulle Lundin Petroleum kunna dras inför svensk domstol, om det går att bevisa att företaget medvetet eller omedvetet medverkat till brottsliga handlingar i Sudan.

– Om Lundin hyrt in legosoldater för att driva bort folk från deras hem, då är det ett brott.

Men möjligheten för bortdrivna sudaneser att driva en rättslig process mot ett globalt oljeföretag är inte stora.

– Det är väldigt, väldigt kostsamt, säger Said Mahmoudi och konstaterar att de inte kan räkna med någon hjälp från den sudanesiska regeringen.

I ett öppet brev till aktieägarna på Lundin Petroleums hemsida skriver styrelseordföranden Ian Lundin att rapporten inte innehåller några nya bevis för att företaget skulle ha begått några brott mot mänskligheten: ”Vi är säkra på att våra aktiviteter bidrog till fred och utveckling i Sudan.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.