Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Olyckligt att S skruvar upp tonläget i den politiska debatten”

Moderaternas Anna Kinberg Batra. ”Det är olyckligt att finansministern och statsministern skruvar upp tonläget ytterligare i den politiska debatten”, säger Oscar Karlflo, pressekreterare hos Moderaterna.
Moderaternas Anna Kinberg Batra. ”Det är olyckligt att finansministern och statsministern skruvar upp tonläget ytterligare i den politiska debatten”, säger Oscar Karlflo, pressekreterare hos Moderaterna. Foto: Jonas Eriksson

Statsminister Stefan Löfven (S) går till attack mot Sverigedemokraterna och kallar dem för ett ”nyfascistiskt enfrågeparti” på DN Debatt. Men övriga riksdagspartier ställer sig inte bakom Socialdemokraternas beteckning av SD.

– Jag noterar att det är flera i debatten bland annat historiker och samhällsdebattörer som kallar dem nyfascister, så det är inget konstigt att göra det. Men vi tycker det är viktigare att se till Sverigedemokraternas politik och vad den innebär för Sverige än att göra den benämningen, säger Åsa Romson, miljöminister och vice statsminister (MP).

I går var det finansminister Magdalena Andersson (S) som benämnde Sverigedemokraterna som ett "litet nyfascistiskt parti". I dag gör statsminister Stefan Löfven (S) sin minister sällskap och kallar SD för ett ”nyfascistiskt enfrågeparti” i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Enligt de socialdemokratiska ministrarna är SD ett parti som inte står för de grundläggande värderingarna att alla människor är lika värda. ”Därför kommer jag aldrig att agera på ett sätt som ger makten över landets utveckling till ett nyfascistiskt enfrågeparti som vare respekterar människors olikheter eller Sveriges demokratiska institutioner”, skriver Löfven som förklaring till varför han utlyste ett nyval efter att SD röstade ned regeringens budget.

De övriga riksdagspartierna väljer dock att inte ställa sig bakom Socialdemokraternas etikettering av SD, visar DN:s rundringning.

– Centerpartiet står långt ifrån SD, som är ett främlingsfientligt parti. Med det sagt, så föredrar vi att ta den politiska debatten kring sakfrågorna i stället för att diskutera olika etiketter, säger Oscar Sundevall, pressekretare hos Annie Lööf.

Moderaterna är inne på samma linje och kallar Sverigedemokraterna för ett ”främlingsfientligt enfrågeparti”, vars politik Moderaterna tar avstånd från. Däremot är man kritisk till Socialdemokraternas utspel.

– Det är olyckligt att finansministern och statsministern skruvar upp tonläget ytterligare i den politiska debatten i stället för att diskutera den allvarliga politiska situationen, säger Oscar Karlflo, pressekreterare hos Moderaterna.

Även Folkpartiets ledare Jan Björklund anser att beteckningen ”nyfascistiskt parti” är att gå för långt.

– Jag tycker att Sverigedemokraterna är ett främlingsfientligt parti. Men jag tycker att man ska vara varsam med orden. Det här tyder på tror jag att Socialdemokraternas ledning just nu är väldigt pressade, kommenterade han till Sveriges radio Magdalena Anderssons etikettering av SD på fredagen.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt ser inget fel i att kalla SD för nyfascistiskt, men det är inget ord han själv använder.

– Jag brukar kalla dem främlingsfientliga och ibland rasistiska, säger han.

Även om ord har betydelse och att Socialdemokraternas benämning lyfter fram att SD är ett extremt parti med många gemensamma nämnare till fascismen, anser Sjöstedt att man hellre borde lägga fokus på SD:s svek mot väljarna efter budgetomröstningen.

– Jag tycker det är viktigt att man tvingar även SD att svara på vanliga politiska frågor och inte accepterar att de bara behöver diskutera en fråga. Det blev väldigt uppenbart att de vägrade ta ansvar för att pensionärer inte fick sänkt skatt, eller att det inte blev någon höjd a-kassa eller mer pengar till vården. Vi är det enda partiet som försöker ta den debatten, säger Jonas Sjöstedt.

Åsa Romson menar att det inte går att bortse från att Sverigedemokraterna är sprungna ur Vit Makt-rörelsen och ser med oro på hur partiet vill föra in debatten i en återvändsgränd och få alla andra partier att dansa efter deras främlingsfientliga pipa.

– Jag tror i grunden att vi anständiga partier är överens om att det problem som den svenska politiken får med SD i riksdagen är deras politik och var det vill föra Sverige och hur de hanterar våra demokratiska institutioner, säger Åsa Romso.

Kristdemokraterna avböjer att kommentera.

Nyfascism

Samlingsbenämning på högerextremistiska rörelser och partier som i fråga om program, symboler och aktionsformer anknyter till fascismen och nazismen, till gruppen hör bland andra MSI i Italien, republikanerna i Tyskland, Front National i Frankrike, Nordiska rikspartiet i Sverige.

Utmärkande drag är invandrarfientlighet och förnekande eller bortförklaring av nazistiska grymheter.

Källa: Nationalencyklopedin

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.