Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 06:37 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/om-bilden-stammer-fullt-ut-maste-man-vidta-atgarder/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Om bilden stämmer fullt ut måste man vidta åtgärder”

Moderaterna kräver att Migrationsverket går till botten med uppgifterna om att anställda ska ha provocerat resurskrävande intagna.

— Om bilden stämmer fullt ut så måste man vidta åtgärder, säger Johan Forssell, M-talesperson i migrationsfrågor.

DN kunde på torsdagen avslöja att personal på Migrationsverkets förvar i Kållered slår larm om att de uppmanas provocera resurskrävande intagna. Syftet är att tvinga fram skäl att förflytta dem till Kriminalvårdens häkten, enligt DN:s källor.

Bland annat ska en chef vid förvaret ha sagt: ”Irritera det jävla svinet så han gör något dumt. Han måste bort”.

Moderaternas talesperson i migrationsfrågor, Johan Forssell, kräver nu att Migrationsverket vidtar åtgärder:

— Jag utgår från att Migrationsverkets ledning vidtar åtgärder och agerar om så behövs.

— Om det som står i artikeln stämmer så är det allvarligt. Det här är ett tvångsinstrument. Det här handlar om frihetsberöva människor och det är klart - då är det viktigt att man hela tiden följer lagens ramverk. Det var väldigt bekymmersamt att läsa det som stod i artikeln.

Migrationsverket har tidigare lämnat en skriftlig kommentar om DN:s uppgifter: ”Förvaret följer utredningen och vid behov vidtas lämpliga åtgärder”.

Med anledning av uppgifterna har Migrationsverkets tillsynsfunktion inlett en internutredning.

— Jag kan bekräfta att vi har initierat ett ärende som rör förvaret i Kållered, men jag kan inte ge några detaljer. Vi har precis påbörjat arbetet och har skickat dit en medarbetare. Det är jag som har fattat beslut om att inleda utredningen, säger Runar Hellström, chef på Migrationsverkets tillsynsfunktion som lyder direkt under generaldirektören.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.