Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Om kriget kommer”-broschyr uppmärksammas i omvärlden

01:43. Första gången på 57 år får nu alla hushåll en broschyr med information och tips vid samhällskriser. Det här behöver du veta.

MSB:s nygamla broschyr ”Om krisen eller kriget kommer” uppmärksammas i omvärlden. I flera engelskspråkiga rapporter kopplas den till att Sverige ändrat sin säkerhetspolitik sedan spänningen vid Östersjön ökat.

Nästa vecka dimper broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” ned i brevlådan hos 4,8 miljoner hushåll.

Den 20-sidiga skriften från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, med rekommendationer till allmänheten i händelse av stor kris eller krig, väcker nu intresse i omvärlden.

Bland andra brittiska The Guardian, franskbaserade Euronews och den internationella nyhetsbyrån Reuters har skrivit artiklar om den. Den sistnämndas artikel har i sin tur publicerats i en rad tidningar.

Det är första gången sedan 1961 den här beredskapsbroschyren görs i ny upplaga riktad till allmänheten.

Den nya varianten ger råd och dåd om hur man bör agera i en krigssituation, precis som under kalla kriget, men tänkbara kriser som nämns är också terror- eller cyberattacker och naturkatastrofer. Det finns också ett avsnitt om falska nyheter.

”Debatten om säkerhet – och möjligheten att gå med i Nato – har intensifierats i Sverige i svallvågorna efter Rysslands annektering av Krim 2014 och kränkningar av svenskt luftrum och territorialvatten av ryska flyg och ubåtar den senaste tiden”, skriver The Guardian, där artikeln om den svenska broschyren på tisdagsmorgonen låg i topp på listan över de mest lästa artiklarna.

Reuters skriver att broschyren ges ut under i en tid ”när landet står inför ett självsäkert Ryssland på andra sidan Östersjön”.

Euronews framhåller att ”Stockholm upprepade gånger refererat till rysk aggression som ett av skälen till skärpta säkerhetsåtgärder, som återinförandet av värnplikt och utstationeringen av soldater på den svenska ön Gotland”.

En kalla krigs-klingande formulering i den kommande broschyren som uppmärksammas i de utländska rapporterna finns i en särskild, rödfärgad ruta. Där står:

”Om Sverige blir angripet av ett annat land kommer vi aldrig att ge upp. Alla uppgifter om att motståndet ska upphöra är falska.”

Formuleringen har funnits med i de tidigare broschyrerna, förklarar Svante Werger, kommunikationschef på MSB. Det fanns en diskussion om huruvida det vore bra att ha med den även nu.

– Och vi kom fram till att det var det. Det skulle vara konstigt annars, säger Werger, som samtidigt konstaterar att rutans båda meningar har ett ”lite annat tilltal” än texten i övrigt.

Den här stränga synen på hur Sverige kommer att agera om landet blir ockuperat finns med i regeringens nationella säkerhetsstrategi, förklarar Werger, och ytterst finns det stöd för den i grundlagen, närmare bestämt i Regeringsformens 15:e kapitel, även om det där inte formuleras precis som i broschyren.

– Vi har stämt av med företrädare för regeringen, som bejakat att det här är information som bör finnas med, säger Werger.

Brittiska Financial Times skrev redan i januari om att MSB skulle skicka ut en ”om kriget kommer”-broschyr till närmare 5 miljoner svenska hushåll, vilket återgavs av bland andra The Telegraph.

Även då handlade analysen till stor del om att Sverige de senaste åren fattat en rad beslut som fört landet i en nygammal säkerhetspolitisk riktning, som att öka försvarsanslagen, delvis återinföra värnplikt och placera trupp på Gotland för första gången på ett decennium.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.