Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Om två år får vi ta ett nytt beslut”

Nu får Haddile och hennes biologiska föräldrar en möjlighet att återförenas i lugn och ro, menar Migrationsverket, som på måndagen beviljade Haddile uppehållstillstånd i Sverige i två år.

För knappt ett år sedan beslöt Migrationsverket att tvååriga Haddile skulle skickas till Frankrike, trots att hennes biologiska mamma inte bodde där.

Nu låter Migrationsverket Haddile stanna i två år för att hon ska, med stöd av familjehemmet här i Sverige, knyta an till sina föräldrar som bor i Algeriet.

Varför kunde ni inte ha fattat det här beslutet redan från början?

– Grundbulten i båda våra beslut är barnets rätt att återförenas med sina biologiska föräldrar enligt Barnkonventionen. Då visste vi inte var mamman fanns och socialnämnden i Lund hade ännu inte gjort någon utredning. Vi var tvungna att fatta ett beslut, eftersom vi inte får sitta på ett ärende hur länge som helst. Möjligen skulle hon kunna återförenas med sina biologiska föräldrar i Frankrike, säger Migrationsverkets rättschef, Fredrik Beijer.

Är du kritisk till socialnämnden i Lund för att de inte tidigare hade gjort en utredning?

– Det här är väldigt ovanligt fall, därför är det svårt för mig att recensera en annan myndighet. Nu har de gjort en utredning som vi har tagit till oss.

Vad händer Haddile om två år när det tillfälliga uppehållstillståndet går ut?

– Då får vi fatta ett ny beslut utifrån en bedömning av hur anknytningen med de biologiska föräldrarna har gått. Det är först när socialnämnden bedömer att det är helt utsiktslöst för Hadile att återförenas med sina biologiska föräldrar som vi beviljar ett permanent uppehållstillstånd, säger Fredrik Beijer.

Haddiles offentliga biträde tror inte att den nu snart treåriga flickan har någon möjlighet att återförenas med sina biologiska föäräldrar.

– Den möjligheten finns inte, enligt min uppfattning. Det har gått för lång tid och hon har aldrig träffat dem, säger biträdet Carl-Olof Lindberg till TT.

Han har dock förståelse för Migrationsverkets strävan efter att det ska gå att tillvarata barnets och dess biologiska föräldrars rätt att leva tillsammans, enligt TT.

– Det var detta jag hade räknat med rent krasst, men hon kunde ha fått permanent uppehållstillstånd.

Migrationsverkets beslut välkomnas av socialnämnden i Lund.

– Det är ett bra och klokt beslut, säger Socialnämndens ordförande, Göran Wallén (M).

Varför gjorde ni inte en ordentlig utredning tidigare?

– Man kan alltid vara självkritisk. Vi gjorde det vi kunde efter vad vi visste då.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.