Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-08 14:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/omdebatterade-faltsjukhuset-i-goteborg-vi-har-noll-dodlighet-har/

SVERIGE

Omdebatterade fältsjukhuset i Göteborg: ”Vi har noll dödlighet här”

I gröna militärtält utanför Östra sjukhusets huvudbyggnad får fjorton svårt sjuka covid-19-patienter intensivvård.
Foto: Adam Ihse/TT

Mitt i brinnande pandemi skakas Sahlgrenska Universitetssjukhuset av ett energislukande bråk kring vården av covid-19-patienterna.

I centrum står fältsjukhuset IVA Kronan.

Kan äldre apparater i ett tält verkligen ge en säker vård? undrar kritikerna. Ja, säger de ansvariga.

När fältsjukhuset i Göteborg visades för pressen i slutet av mars log de inblandade mot mediernas kameror. Det var militärer som gladdes åt att göra nytta och läkare som såg fram emot en mängd extra intensivvårdsplatser. Staden kändes väl rustad inför den anstormning av sjuka som väntades inom kort.

Men smittspridningen gick långsammare än befarat och i stället växte oron i organisationen. Innan den första patienten ens hade lagts in för vård i tältet började det ifrågasättas. Var det säkert? När fältsjukhuset togs i bruk förra onsdagen blev kritiken publik. Anonyma läkare uttalade sig till SVT Väst och oroliga anhöriga hörde av sig.

Bertil Andersson, överläkare med ansvar för vården i tälten är trygg med säkerheten där. ”Vi har noll dödlighet.”
Foto: Tomas Ohlsson

Den som leder arbetet i tältet är överläkaren Bertil Andersson, som på tisdagsmorgonen hade 14 patienter inlagda.

– Jag förstår oron, men patienterna här får väl så god vård som de hade fått någon annanstans. Vi har lite äldre respiratorer, men de är minst lika säkra. Vi har vatten och el och skulle någon behöva dialys till exempel, så flyttar vi den personen.

Han tycker att det öppna bråket just nu är det mesta skadliga.

– Vi har noll dödlighet i tältet, säger han med eftertryck.

De oroliga läkarna har i vissa fall hört av sig till sitt huvudskyddsombud, Ingrid Stubelius, som också är vice ordförande för Läkarföreningen på Sahlgrenska. Hon har personligen varit schemalagd som läkare på IVA Kronan, men till Dagens Nyheter uttalar hon sig enbart som ombud för andra.

– Jag får signaler om att kollegor känner en hög grad av etisk stress under arbete i tältet. Det handlar till exempel om att inte känna sig bekväm med utrustningen och att inte arbeta med sitt vanliga team. Det är en exceptionell situation och vi har lagt hur mycket fokus som hest på tältet, när vi borde fokusera på att ta hand om patienterna. Vår linje har hela tiden varit att så länge det finns andra platser är det bättre att utnyttja dem i stället för att ta tältet i bruk, säger Ingrid Stubelius.

Sjukvården i Västra Götaland har valt att vika just Östra sjukhusområdet – där fältsjukhuset ligger – för covidvården, och försöka freda området runt Sahlgrenskaberget från smittan. Den pandemiplanen skiljer sig från till exempel Stockholms, där sjukhusen haft delat ansvar för covid-19-patienterna. Upplägget i Göteborg försvaras av politikerna och sjukhusledningen, men har ifrågasatts underifrån när behovet av epidemiplatser ökat. Tältbråket är också en del av den debatten.

Fältsjukhuset utanför Östra i Göteborg väcker debatt, men ledningen står fast vid att vården som ges där är säker.
Foto: Tomas Ohlsson

I förra veckan avgick verksamhetschefen för IVA på Östra för att hon inte ville ta ansvar för den rådande situationen. Den först tillförordnade chefen valde också att hastigt stiga åt sidan och på onsdagskvällen fick i stället Sahlgrenskabergets IVA-chef, Henrik Sundeman, verksamhetsansvar för just fältsjukhuset på Östra.

– Jag är inte det minsta orolig för säkerheten där, men jag har stor respekt för att folk har olika åsikter. I Stockholm finns det de som avundas vårt upplägg, här har vi kritiker till upplägget. Vi måste ändå fatta beslut.

Vad betyder den här publika striden mitt i ett läge när epidemin kräver enorm kraft?

– Jag tror det handlar om att vi är i olika lägen i utvecklingen. På chefsnivå har vi pratat ihop oss om det här i flera veckor. Jag är trygg med organisationen och att vi använder också IVA Kronan.

Finns det någon risk att det gått prestige i tältet? Att ni bundit er vid det beslutet?

– Nej, nej, nej, nej! Jobbar man med prestige i en pandemi, då tror jag man ska jobba med något annat. Vansinne! Nu har vi öppnat tältet och börjat trimma in teamen där. Då tar vi nästa steg och öppnar tio platser till inne på Östra sjukhuset och ytterligare tio i Mölndal. I dag har vi också fattat beslut om att se över Sahlgrenskatomten.

Och släppa upplägget med ett epidemisjukhus och ett fredat sjukhus?

– Vi tittar på det, men det handlar om en byggnad som ligger bredvid huvudbyggnaderna. Vi får se, säger Henrik Sundeman.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt