Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Omfattande polisregister över romer

Polisen har i nästan ett års tid utan brottsmisstankar kartlagt romska tiggare som befinner sig i Sverige. Uppgifterna har lagts in i ett omfattande register, uppger Ekot i Sveriges Radio. Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden mötte polisen för ett möte om registret under onsdagen.

Enligt nyhetsprogrammet hävdar polisen att det finns tillstånd för registret, men man vill varken lämna ut beslutet eller berätta vad som registrerats.

Debattören Hans Caldaras, själv svensk rom, säger att det hela är en ursäkt för att ”få ut dem ur landet”.

Registreringen har skett genom att poliser i hela landet fotograferat, kontrollerat id och ställt frågor om bland annat vilken ort tiggarna kommer ifrån, varför de är här, vilka andra de rest hit med, namn på familjemedlemmar, registreringsnummer på bilen, adress, telefonnummer och inkomst, rapporterar SR.

Enligt Linda Staaf, som är chef för polisens nationella underrättelsetjänst har registreringen varit viktig ”för att kunna skapa sig en så bra lägesbild som möjligt av eventuell människohandel kopplad till tiggeri”.

Syftet har alltså varit att undersöka om tiggarna utsätt för människohandel. Polisen lämnade en rapport om detta nu i december. Den visar att det finns grupper av tiggare som styrs av kriminella, men att de flesta är här och tigger frivilligt, skriver SR.

Linda Staaf hävdar att det inte är ett romregister.

SR: Det finns kritik på att det blir ett register över romer eftersom de flesta som tigger är romer. Vad säger du om det?

– Vi gör inte registreringarna utifrån det över huvud taget. Vi följer polisdatalagen.

Under onsdagseftermiddagen mötte representanter för Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden företrädare för polisens rättsavdelning och den ansvarige kommissarien vid ett timslångt möte på polishuset i Stockholm. Ett möte som kommit till stånd på polisens egen begäran.

Under mötet fick nämnden information om hur polisen såg på sitt uppdrag.

– Vi ställde frågor men tittade inte på själva registret, det kommer vi att göra i mitten av januari, säger enhetschef Ulrika Söderqvist som deltog i mötet.

Nämndens ordförande Sigurd Heuman, som själv inte deltog i mötet, säger att ett beslut om vad som ska hända med registret kan tas först vid nämndens möte i april.

Och vad kan det bli för resultat?

– Om det innehåller några olagligheter, om man alltså inte följt polisdatalagen, då kan det bli frågan om att förelägga dem att ta bort vissa uppgifter ur registret. En annan möjlighet är att vi kommer fram till att någon tjänsteman kan ha gjort sig skyldig till brott och att detta ska anmälas till åklagarmyndigheten för eventuellt åtal, säger Sigurd Heuman, till DN.

Kan det bli tal om att registret förstörs?

– Det tror jag inte. Hittills har vi aldrig hamnat där.

Nämnden tittade på det så kallade romregistret som polisen förde under en tid och som DN avslöjade. Kan du se några paralleller?

– När det handlade om romregistret konstaterade vi att det innehöll många feklaktigheter och att dessa skulle rättas till. Sedan gjorde vi en förnyad tillsyn ett drygt halvår senare och kunde då konstatera att polisen i princip lagt ned registret. Det fanns bara två kopior och det användes inte i den operativa verksamheten.

Det registret förstördes inte?

– För ett tag sedan fanns kopiorna kvar och det hänger bland annat samman med att Justitiekanslern beslutade om skadestånd till dem som fanns i registret och då måste det finnas kvar.

Men i dag används det inte längre?

– Nej, inte operativt. Några av personerna fördes in i ett nytt register för att de ansågs viktiga för underrättelsearbetet, det kollade vi och hade några synpunkter på men i stort var det okej, säger Sigurd Heuman.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.