Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Omfattande skador efter trapphusexplosion i Helsingborg

Other: Johan Nilsson / TT

Polisens tekniska undersökning av trapphuset i Helsingborg där en detonation ägde rum natten mot tisdagen är klar. När de boende kan flytta in igen är fortfarande oklart.

Det var under natten mot tisdagen som en kraftig detonation ägde rum i ett trapphus till en fastighet på Södergatan i Helsingborg. Explosionen ska ha hörts flera kilometer från platsen och en kvinna fick lindriga skador i samband med händelsen och fick vård på sjukhuset.

Hela byggnaden, ett femvåningshus med 20 lägenheter, utrymdes under tidiga tisdagsmorgonen. 

– Hela fastigheten utrymdes på natten med anledning av att skadorna var väldigt omfattande. Sen var många människor i chocktillstånd i den hemska upplevelsen de var med om, säger Jonas Hellsten, restvärdeledare på Försäkringsbranschens restvärderäddning.

Polisens tekniska undersökning av platsen fick avbrytas efter att det konstaterats att betongen i trappavsatserna på tre våningsplan skadats så kraftigt att de riskerade att rasa.

– Vi har stämpat, det vill säga satt in metallstöttor, för att stabiliserat de tre trapplanen och säkrat trapporna så att polisens tekniker kunde göra sitt jobb i den aktuella lägenheten där sprängladdningen detonerade, säger Jonas Hellsten.

Han berättar vidare att samtliga fönster i trapphuset trycktes ut och nu har förslutits. Även dörrar har tryckts in och förslutits och hissen är helt utslagen och hisschaktet har tillsvidare blockerats. Det var på våningsplan tre som explosionen inträffade.

Enligt Jonas Hellsten är det fortfarande för tidigt att säga när de boende i fastigheten kan flytta in igen.

– Imorgon torsdag har vi ett möte på plats, jag och fastighetsägaren och en statiker, en byggnadsingenjör som jobbar med hållfasthet och konstruktion, för att titta på hur man ska göra med trapporna här. Imorgon eftermiddag vet vi mer om renoveringstiden och när hyresgästerna kan återvända, säger Jonas Hellsten och fortsätter:

– Skadorna är ju väldigt omfattande. Det har varit en väldigt kraftig bomb med detonationen och tryckvågor i trapphuset, säger han.

Under tiden pågår polisens förundersökning och under onsdagsförmiddagen var polisens tekniker klara på platsen och avspärrningarna togs bort, berättar Mattias Mohn, gruppchef vid avdelningen för grova brott vid Helsingborgspolisen.

– Vi har vidtagit andra utredningsåtgärder och sedan initialt har vi hållit ett stort antal förhör och arbetet fortskrider, säger han.

Vet ni vad sprängladdningen var för något?

– Nej, den tekniska utredningen är inte klar än, bara den delen som sker på plats, säger Mattias Mohn.

Har ni någon misstänkt?

– Vad det gäller den delen vill jag inte uttala mig i nuläget eftersom det är så tidigt i utredningen.

Var adressen eller någon boende där känd av polisen sedan tidigare?

– Det vill jag inte heller gå in på, säger Mattias Mohn.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.