Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Opererades av Macchiarini – fick allvarliga skador

00:35. Teddy Bondefalk opererades av skandalkirurgen Paolo Macchiarini. Han är i dag svårt skadad.

För sex år sedan opererades Teddy Bondefalk av skandalkirurgen Paolo Macchiarini. Efteråt drabbades han av komplikationer som har lett till att han i dag är svårt skadad. När förundersökningen mot Macchiarini lades ned kände han sig sviken.

– Det är en förolämpning, säger han.

Teddy och Irene Bondefalk tar emot DN i radhuset i Haninge. Teddy sitter i rullstol och har svårt att röra sig. Dessutom måste han andas och prata genom ett rör i halsen. Det samlas ofta slem i röret, och det måste sugas rent. Skadorna fick han efter att det uppstod komplikationer efter en operation. Det var den omtalade kirurgen Paolo Macchiarini som opererade honom.

Teddy Bondefalk hade problem med bland annat slemhinneöverskott och hade opererats flera gånger tidigare. Till följd av det hade han en trakealkanyl, ett rör i halsen, för att kunna andas. Eftersom det var ett hinder när han skulle köra i ett veteranbilsrally ville han gärna på sikt bli av med röret i halsen och skulle opereras på Karolinska universitetssjukhuset våren 2011.

Sjukhuset kom fram till att gästkirurgen Paolo Macchiarini skulle operera. När Teddy vaknade upp hade Macchiarini tagit bort fyra centimeter av hans luftstrupe. Det förvånade både Teddy och hans fru Irene – de hade trott att en del av sköldkörteln och slemhinnan skulle tas bort eftersom det var det som deformerade luftstrupen.

Några dagar efter operationen drabbades Teddy av ett andningsuppehåll, vilket ledde till ett 20 minuter långt hjärtstillestånd.
Några dagar efter operationen drabbades Teddy av ett andningsuppehåll, vilket ledde till ett 20 minuter långt hjärtstillestånd. Foto: Roger Turesson

– Vid planeringsmötet fick vi en noggrann genomgång av vilka ingrepp som skulle genomföras. Detta dokumenterades i journalen.

I stället utförde de ansvariga läkarna en helt annan typ av ingrepp utan att informera oss. Var finns patientsäkerheten i ett sådant förfarande? säger Teddy Bondefalk.

Han fick inte heller några detaljer om ingreppet eftersom Paolo Macchiarini var utomlands och inte gick att nå.

Läs mer: Stjärnkirurgen från fakta till fusk 

Några dagar efter operationen drabbades Teddy av ett andningsuppehåll, vilket ledde till ett 20 minuter långt hjärtstillestånd. Vården komplicerades av att det inte fanns operationsanteckningar och av att personalen saknade kunskap om hur han skulle vårdas. Teddy sövdes ned och när han vaknade hade han drabbats av en hjärnskada.

I dag är han nästan blind, hör dåligt, andas och pratar ansträngt genom ett rör i halsen, kan inte svälja och tvingas få mat direkt till magsäcken, samt sitter i rullstol.

– Hela hans liv har förändrats. Teddy hade många intressen tidigare. Han spelade golf, hade en veteranbil, var kommunpolitiker, tyckte om god mat och gjorde småärenden som jurist, trots att han var pensionerad. Nu är han fast i hemmet. Mitt liv har också förändrats, säger Irene Bondefalk.

Paret har även tvingats flytta. Irene är tacksam för all hjälp de får av Haninge kommun i omvårdnaden av Teddy. Han har fyra assistenter som tar hand om honom under dygnets alla timmar.

Efter operationen gjorde Teddy och Irene en lex Maria-anmälan. Sjukhusets yttrande bekräftar att det saknades skriftlig information om ingreppet och att det inte hade kontrollerats att patienterna förstått den information som de fått. Det fanns också brister i rutiner kring dokumentation, kommunikation och vårdplan för den typen av patienter.

Men Socialstyrelsen, som då var tillsynsmyndighet, tyckte att sjukhusets vidtagna åtgärder var tillräckliga och fann ingen anledning att rikta kritik mot Paolo Macchiarini eller någon annan läkare eftersom komplikationerna inträffade flera dagar efter operationen.

Vi var chockade, vi trodde aldrig att det skulle läggas ned.

I Kjell Asplunds utredning av de tre luftstrupsoperationerna, som gjordes flera år senare, konstateras att det ofta saknades skriftlig information om ingreppen och att Paolo Macchiarini inte tog hand om patienterna när komplikationer tillstötte.

Paret har försökt driva fallet vidare till bland annat Europadomstolen, men utan framgång. De polisanmälde också Paolo Macchiarini efter att Bosse Lindqvists dokumentärserie om kirurgen visats i SVT. Då hade redan en förundersökning inletts för vållande till annans död eller vållande till kroppsskada hos tre patienter som fått konstgjorda luftstrupar av plast inopererade.

Det går att begära överprövning av åklagarens beslut att lägga ned förundersökningen. Teddy och Irene Bondefalk vill göra det och har massvis med dokumentation som de tycker talar för Teddys sak.
Det går att begära överprövning av åklagarens beslut att lägga ned förundersökningen. Teddy och Irene Bondefalk vill göra det och har massvis med dokumentation som de tycker talar för Teddys sak. Foto: Roger Turesson

I mitten av oktober i år berättade åklagaren Jennie Nordin att hon hade beslutat lägga ned förundersökningarna i alla fall där Paolo Macchiarini delgivits misstanke. Hon kunde konstatera att Macchiarini agerat oaktsamt och att operationerna med konstgjorda luftstrupar genomfördes i strid mot vetenskap och beprövad erfarenhet, men att det inte gick att styrka brott.

I Teddys fall gick det inte ens att bevisa att operationen eller kirurgerna (det var fler än Paolo Macchiarini som opererade) hade varit oaktsamma.

– Vi var chockade, vi trodde aldrig att det skulle läggas ned. Det känns som om patientsäkerheten är avskaffad. Och det drabbar inte bara oss. Det här borde prövas i domstol, säger Teddy Bondefalk.

Läs mer: Visselblåsare om Macchiarini: En rättsskandal 

Men nu är det tveksamt om det kommer att ske. Det går att begära överprövning av åklagarens beslut att lägga ned förundersökningen. Teddy och Irene Bondefalk vill göra det och har massvis med dokumentation som de tycker talar för Teddys sak. De tycker också att åklagarens beslut har vilat för mycket på Rättsliga rådets utlåtande – att det inte går att fastställa vad som orsakade komplikationerna som ledde till Teddys skador. Inte heller känner de igen sig i beskrivningen av Teddys hälsotillstånd före operationen. Men de har precis fått avslag på begäran att få ut förundersökningen.

De vet inte hur de ska gå vidare nu.

– Vi vill komma till domstol. Oavsett om vi förlorar vill vi bli hörda. Det som har hänt Teddy är orättvist. Vi har kämpat i sex år för att få rättvisa, säger Irene Bondefalk.

Irene och Teddy har inte pratat med medier under pågående rättsprocess, men nu vill de berätta sin historia. Deras liv har förändrats för alltid, men ingen behöver ta ansvar för det som gick fel. De känner sig hjälplösa och svikna av myndigheter.

– Jag kan inte få tillbaka livet, men det här är en förolämpning, säger Teddy Bondefalk.

DN har sökt Paolo Macchiarini via hans advokat Björn Hurtig, men utan framgång.

Fakta.Skandalen på Karolinska

Kirurgen Paolo Macchiarini rekryteras under 2010 för att forska vid Karolinska institutet och operera vid Karolinska universitetssjukhuset.

2011–2012 opererar han tre patienter med konstgjorda luftstrupar av plast, besådda med stamceller. Komplikationer tillstöter. Alla patienterna är i dag avlidna.

I augusti 2014 anmäls Paolo Macchiarini av fyra läkare vid Karolinska universitetssjukhuset för forskningsfusk. Senare det året tillsätts en extern utredare.

Under 2015 polisanmäls Paolo Macchiarini för brott mot etikprövningslagen och läkemedelslagen.

I början av 2016 sänder SVT Bosse Lindquists dokumentärserie ”Experimenten” som visar att patienterna som fick konstgjorda luftstrupar led och ifrågasatte om operationerna var vetenskapliga.

I slutet av 2016 fälls Paolo Macchiarini för första gången för forskningsfusk, gällande en studie om konstgjorda matstrupar på råttor.

Den 12 oktober 2017 lägger åklagare ned förundersökningarna i samtliga fall där Paolo Macchiarini var misstänkt. Det handlade om tre fall av vållande till annans död alternativt vållande till kroppsskada och ett fall av vållande till kroppsskada.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.