Öppet hus i hemliga råa rum - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Öppet hus i hemliga råa rum

Ett hemligt hål i Uppsala slott.
Ett hemligt hål i Uppsala slott. Foto: Mia Fernlund/Statens fastighetsverk / Scanpix
Några av Sveriges hemligaste rum öppnas på lördag — vissa för att sedan stängas för gott. Råa och svårtillgängliga anläggningar som länge varit låsta visas nu för första gången.

Årets tema för projektet Hemliga rum är maktbalans, och många av de dörrar som nu öppnas har allmänheten aldrig tidigare haft tillträde till.

– Utöver dessa finns det ju så klart rum som är så hemliga att inte ens vi känner till dem. Med fantasin förstår man att regeringen har planerat för att sitta någonstans i tider av ofärd, säger Anders Bodin, kulturarvsspecialist vid Statens fastighetsverk.

Det är tredje gången verket låser upp gamla militäranläggningar och fängelsehålor för allmänheten, och visningen varar endast en dag. Vid de tidigare två tillfällena, 2004 och 2008, var svenskarnas intresse stort — då besökte sammanlagt 110.000 personer de olika platserna.

– Den mest speciella platsen är Erstabatteriet som är en ren kalla kriget-anläggning som varit väldigt hemlig. På en vacker skärgårdsö finns det två luckor i marken, och därunder gömmer sig en fyravåningsplåtbyggnad som skulle kunna stå emot ett kärnvapenangrepp, säger projektledare Madeleine Ödquist.

Här öppnas låsta dörrar

Boden: Bodens fästning

Gotland: Tingstäde fästning

Göteborg: Oscar II fort

Härnösand: Hemsö fästning

Karlsborg: Karlsborgs fästning

Karlskrona: Drottningskärs kastell

Kungälv: Bohus fästning

Landskrona: Landskrona Citadell och Gråen

Linköping: Linköpings slott

Nynäshamn: Erstabatteriet

Stockholm: Artillerigårdens skyddsrum, Bergrummet under Skeppsholmen och Naturhistoriska riksmuseet

Uppsala: Uppsala slott

Vaxholm: Oscar-Fredriksborg

Källa: Statens fastighetsverk (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.