Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 02:05 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/oppet-krav-pa-att-kinberg-batra-ska-avga/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Öppet krav på att Kinberg Batra ska avgå

Anna Kinberg Batra.
Anna Kinberg Batra. Other: Roger Turesson

Nu höjs krav på att moderatledaren Anna Kinbergs Batra ska avgå. Christian Gustavsson, ledamot av partistyrelsen och ordförande för partiets Östgötadistrikt, anser att hon måste lämna sin post. Men samtidigt får M-ledaren stöd av stora partidistrikt som Skåne och Västra Götaland.

På torsdagen kommer Statistiska centralbyrån (SCB) med sin partisympatiundersökning som bara görs två gånger per år. I kraft av stora resurser jämfört med de privata opinionsinstituten har SCB möjlighet att göra mer pricksäkra skattningar av opinionsläget.

Inom Moderaterna är nervositeten stor. Ska SCB bekräfta den katastrofala utvecklingen som har synts i andra mätningar? En moderat DN talat med kallar det med galghumor för ”den förmodat svarta torsdagen”.

Ewa Stenberg: Moderaterna är på väg att råka i panik

I DN/Ipsos majmätning fick Moderaterna 15 procent, en nedgång med 10 procentenheter på ett år. Sverigedemokraterna har med marginal passerat M som näst största parti och Centern är tätt bakom.

Partiledaren måste bytas ut för att få till en vändning, anser Christian Gustavsson, ordförande för partidistriktet i Östergötland. Han blev på onsdagseftermiddagen den förste högre moderate företrädare som öppet krävde partiledarens avgång.

– Även om jag tycker väldigt mycket om Anna, så är det uppenbart att det här inte fungerar längre. Man kan vara en fantastiskt bra människa och en skicklig politiker, men man kan ändå vara på fel plats. Just nu är Anna på fel plats, säger Christian Gustavsson till Corren.

Liknande tongångar framfördes tidigare under onsdagen av flera anonyma företrädare inom distrikten Stockholms stad och län. Kinberg Batras bristande förmåga att kommunicera partiets politik pekas av en källa ut som skälet till att hon bör avgå. Väljarna förstår henne inte och kommer därför inte att rösta på henne, lyder ett resonemang.

Läs också: ”Kinberg Batra tar till sig av kritiken”

En ledande Stockholmsmoderat som DN talat med pekar på en undersökning av opinionsläget i moderstyrda Nacka kommun som ett skäl till att Anna Kinberg Batra bör bytas ut. Undersökningen visar ett tvåsiffrigt gap mellan hur väljarna skulle rösta kommunalt och i riksdagsvalet om det vore val i dag.

Besvärande för Anna Kinberg Batra är också en opinionsmätning, som redovisades på riksdagsgruppens möte i tisdags. Den visade att M bara skulle få 14 respektive 19 procent i Stockholms stad och län om det vore val i dag. Valresultatet 2014 var 27 respektive 28 procent.

Samtidigt väcker avgångskraven ilska i de tunga partidistrikten i Skåne och Västra Götaland. Ordförandena i bägge distrikten avfärdar i skarpa ordalag tankarna på ett partiledarbyte och uttalar sitt stöd för Anna Kinberg Batra.

– Det här verkar komma från Stockholms län där det finns ett antal yngre riksdagsmän och kommunalpolitiker som ägnar sig åt intriger och försöker skada Anna mitt i uppmarschen mot en valkampanj. Det är bara att göra partiet illa, ingenting annat, säger Johnny Magnusson (M), distriktsordförande i Västra Götaland.

Hans motsvarighet i Skåne slår också en verbal näve i bordet.

– Tyvärr är det så att det i vårt parti finns kommunalråd och andra ledande moderata företrädare som är så jävla bortskämda. De har bara varit med under perioden från 2006 och framåt. Man är så bortskämd, man kunde i alla lägen luta sig mot Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. Nu får man bekänna färg, säger Lars-Ingvar Ljungman (M), ordförande i Skånedistrktet.

Däremot avstår flera Skånska kommunalråd från att uttala sitt stöd för Kinberg Batra, enligt Sydsvenskan.

Även i det för riksdagsvalet så viktiga Stockholmsområdet är Moderaterna uppenbarligen splittrade. DN har talat med flera av länets tongivande M-kommunalråd som ger Anna Kinberg Batra sitt stöd. En av dem är Mats Gerdau i Kinberg Batras egen hemkommun Nacka. Han säger sig inte ha hört några uttalade avgångskrav. Anonyma krav ser han som ”fega”. Däremot bekräftar han att det finns en utbredd oro för partiets läge.

– Många frågar sig hur det ska gå och det är klart att vi har en jätteutmaning. Vi behöver bli bättre på att beskriva en positiv framtidsbild. Där är Anna den viktigaste spelaren men inte den enda. Vi måste göra det tillsammans i partiet, säger Mats Gerdau (M), kommunalråd i Nacka.

Mitt under denna kris befinner sig Anna Kinberg Batra på resa i USA. Hon har via sin presschef Linda Norberg avböjt att ge en kommentar till DN. Hon och övriga i partiledningen får kritik för att ingen av dem deltog i riksdagsgruppens möte i tisdags.

– Det är ett tecken på bristande ledarskap, säger riksdagsledamoten Finn Bengtsson som dock ger Anna Kinberg Batra fortsatt stöd som partiledare.

 

Fakta.Tänkbara efterträdare

Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson, pekas ut som tänkbar efterträdare till Anna Kinberg Batra. Han har dock bestämt sagt att han inte är intresserad.

Elisabeth Svantesson, arbetsmarknadspolitisk talesperson, har synts flitigt i medierna efter valet.

Johan Forssell, migrationspolitisk talesperson, som varit stabschef hos den tidigare moderatledaren Fredrik Reinfeldt, har synts mycket i medierna efter omsvängningen i migrationspolitiken.

Tidigare ministern Mikael Odenberg, generaldirektör på Svenska kraftnät, har profilerat sig som en ledande moderat som hellre ser samarbete med Socialdemokraterna än ett närmande till Sverigedemokraterna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.