Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Oppositionen i Venezuela manar till nationell strejk

Oppositionen i Venezuela uppmanar till en 24-timmars strejk på torsdagen – för att sätta ytterligare tryck på president Nicolás Maduro.

– Nedräkningen har börjat, säger oppositionsledaren Freddy Guevara, enligt Reuters.

Efter den inofficiella folkomröstningen på söndagen vill nu oppositionsledaren Freddy Guevara sätta ytterligare tryck på president Maduro – genom en nationell 24-timmars strejk.

– Vi uppmanar hela landet att ansluta sig till den fredliga medborgliga strejken på torsdagen, som en mekanism för att pressa och förbereda för den slutgiltiga eskaleringen som kommer att ske nästa vecka, säger Freddy Guevara, enligt Reuters.

Läs mer: Aktivister stormade kongressen i Venezuela

Oppositionen sa också, enligt Reuters, att de tänker börja sätta upp en ”enhetlig nationell” regering och utse alternativa domare till en pro-Maduro Högsta Domstol, vilket i så fall skulle kunna leda till ett parallellsamhälle.

Det är den 30 juli Maduro vill få igenom valet av en ”konstituerande församling” med syfte att skriva om grundlagen. Denna församling ska övertrumfa det redan maktlösa parlamentet, där oppositionen har majoritet, och arbeta så länge att det tänkta presidentvalet 2018 kan komma att ställas in.

Läs mer: Omröstning ska stoppa Maduros planer

Oppositionens omröstning som inte var godkänd av valmyndigheten har kallats för ”en anmärkningsvärd styrkedemonstration”. Där oppositionen lockade nästan 7,2 miljoner av 31 miljoner invånare att rösta om landets framtid. Trots att oppositionen har en majoritet i parlamentet har Maduros presidentstyre har lyckats utmanövrera det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.