Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Oppositionen till ny attack mot utförsäkring

En kränkande rundgång som måste bort. Oppositionen kräver ett stopp när sjukskrivna i höst ska utförsäkras – för andra gången.

Fram till nyåret kommer runt 2 500 personer som Försäkringskassan bedömt vara sjuka än en gång att hänvisas till Arbetsförmedlingen.

Vintern 2009 var det en massiv mediebevakning då sjukskrivna för första gången skulle utförsäkras. Försäkringskassan ansåg att de var så sjuka att de saknade arbetsförmåga, men eftersom deras dagar med sjukpenning var slut tvingades de lämna sjukförsäkringen. Nu står tusentals personer inför samma sak, för andra gången.

– Jag har lite svårt att tro att tanken var att personer skulle gå flera varv i sjukförsäkringen, säger Jenny Kärrholm på Inspektionen för socialförsäkringen, som grans­kar hur olika delar i socialförsäkringen fungerar.

Den arbetslivsintroduktion som de utförsäkrade hänvisas till hos Arbetsförmedlingen beskriver Jenny Kärrholm som en sista utväg att utreda arbetsförmågan.

– När de första utförsäkrade skulle komma tillbaka till sjukförsäkringen efter att de hade gått igenom arbetslivsintroduktionen var handläggarna på Försäkringskassan bekymrade över vad de skulle kunna göra för dessa personer. Frågan är vad Försäkringskassan ska kunna göra för dem som kan komma tillbaka för andra gången från den här sista utposten.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) tycker att det är rimligt att de sjukskrivna nu går igenom en ny prövning och deltar i arbetslivsintroduktionen hos Arbetsförmedlingen, som ska kartlägga de sjukas möjligheter att arbeta samt deras behov av stöd.

– Vi kan inte ha en uppfattning om antalet varv som de ska gå, men med tiden kommer fler att lämna sjukförsäkringen för att gå till arbete eller skola och fler kommer att lämna sjukförsäkringen för att gå över till sjukersättning, säger Ulf Kristersson.

Men processen angrips hårt från oppositionshåll.

– Väldigt få av de utförsäkrade har erbjudits olika stöd sedan de återvänt till arbetslivet. Arbetsförmedlingen har inte heller haft möjlighet att ta emot dem på ett rimligt sätt. Den här stupstocken borde helt enkelt bort, den tar inte folk snabbare tillbaka till arbetslivet, säger Tomas Eneroth (S), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.

Wiwi-Anne Johansson, Vänsterpartiets talesman i socialförsäkringsfrågor, håller med:

– I den första vågen var det en försvinnande del som fick ett arbete utan lönebidrag och stöd. Det är bra med den typen av lösningar, men de jobben skulle man kunna hjälpa dem till utan det här hotet som jag tycker är kränkande.

Hennes motsvarighet i Miljöpartiet, Gunvor G Ericson, anser att det är ett oacceptabelt sätt att bolla med människor:

– Det här är bara är en rundgång som inte har lett till någon konkret förbättring, säger hon.

Hittills har cirka 60 000 personer utförsäkrats en första gång. Lite drygt varannan återvänder till sjukförsäkringen inom 455 dagar, enligt Försäkringskassans analyser. Bland dem som utförsäkras från och med nästa år väntas andelen återvändare stiga.

Så ska rehabiliteringen gå till

Sjukförsäkringen reformerades sommaren 2008. En av för­ändringarna var att ett tak för ­antalet sjukpenningdagar infördes. Den så kallade rehabiliteringskedjan innebär i korthet följande för personer med anställning:

Under de första 90 dagarna har personen rätt till sjukpenning om det vanliga arbetet inte kan utföras.

Efter 90 dagar ges sjukpenning endast om personen inte kan utföra något arbete alls hos arbetsgivaren.

Efter 180 dagar ges endast sjukpenning om personen inte kan utföra något arbete alls på arbetsmarknaden (här byttes den 1 juli begreppet reguljära arbetsmarknaden ut mot normalt förekommande arbeten). Undantag görs om det anses oskäligt att pröva personens arbetsförmåga mot den vanliga arbetsmarknaden, eller om personen med stor sannolikhet börjar arbeta hos arbetsgivaren igen före dag 366 i sjukskrivningen.

Efter 364 dagar med sjukpenning på normalnivå kan personen ansöka om maximalt 550 dagar med sjukpenning på fortsättningsnivå. Efter att de dagarna är slut utförsäkras personen. Här görs vissa undantag, exempelvis om sjukdomen kan försämras om personen deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program eller om det på grund av sjukdomen är oskäligt att inte ge sjukpenning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.