Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Oppositionen utesluter inte misstroendeförklaring

Alliansens partiledare Anna Kinberg Batra (M), Jan Björklund (L), Annie Lööf (C) och Ebba Bush Thor (KD).
Alliansens partiledare Anna Kinberg Batra (M), Jan Björklund (L), Annie Lööf (C) och Ebba Bush Thor (KD). Foto: Henrik Montgomery/TT

Allianspartierna öppnar för en misstroendeförklaring mot ett eller flera statsråd i spåren av skandalen kring Transportstyrelsens hantering av känsliga uppgifter.

Men statsminister Stefan Löfven (S) fortsätter att ducka i frågan. 

– Det är beklämmande att statsministern inte med ett ord har kommenterat detta, säger Tomas Tobé, Moderaternas rättspolitiska talesperson.

 

 

 

Efter DN:s avslöjande på lördagen om att hemliga agenters identiteter kan ha röjts ansluter nu alla riksdagen oppostionspartier om att rikta misstroendeförklaring mot de ansvariga statsråden.

– Alla fyra partier i alliansen har gett besked om att det kan bli aktuellt. Det här är en säkerhetskris som bara ökar i omfattning för varje dag, säger Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra, som också riktar kritik mot Stefan Löfven.

– Jag tycker det är anmärkningsvärt att statsministern fortsätter att hålla sig undan.

Centerpartiets ledare Annie Lööf kallar it-härvan för ”graverande” och skriver på sociala medier:

”Stora konsekvenser för enskilda som drabbas, och för Sveriges säkerhet”.

Liberalernas partiledare Jan Björklund vill i nuläget inte ge några ytterligare kommentarer utan hänvisar till ett uttalande till TT i fredags. Där sade Björklund att det kan bli aktuellt med misstroendeförklaring mot ett eller flera statsråd.

Jan Björklund sade också att Transportstyrelsens IT–skandal kan vara den värsta sedan affären med spionen Stig Bergling.

I ett SMS till DN skriver Kristdemokraternas ledare Ebba Bush Thor:

”Misstroendevotum kan bli aktuellt mot ett eller flera statsråd. Vi anser att en oberoende kriskommission kommer att krävas, oavsett om misstroende riktas mot statsråd eller att de av andra skäl lämnar sin eller sina poster. En oberoende kriskommission krävs för att bland annat utreda hur denna läcka har skadat enskilda individer och Sveriges försvarsförmåga, samt vilka åtgärder som behövs för att minimera konsekvenserna.”

Läs mer: Svenska agenters identiter kan ha röjts

Även Sverigedemokraternas partiledare ställer sig bakom en misstroendeförklaring. På Twitter skriver han:

Jimmie Åkesson skriver också: 

”Ännu är inte alla fakta samlade, och alla ministrar har inte hörts, men redan nu står ett par saker klart. Utan tillfredsställande svar från ansvariga ministrar måste de avgå. Förmår de inte förstå detta själva får det ske genom en misstroendeförklaring.”

Åkesson stöder även Kristdemokraternas förslag om att inrätta en kriskommission. 

Inte heller Vänsterpartiet utesluter att väcka misstroende eller stödja en misstroendeförklaring. 

– Man kan inte utesluta att det blir aktuellt. Men det hänger på om regeringen lyckas förklara att man har agerat så kraftfullt man har kunnat. Det finns många oklarheter och frågetecken, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

Han är också väldigt kritisk till att Stefan Löfven håller sig undan i en sådan här allvarlig fråga.

– Statsministern måste träda fram nu, säger Sjöstedt.

Förutom infrastrukturminister Anna Johansson (S) har inrikesminister Anders Ygemans (S) agerande ifrågasatts av oppositionen. På tisdag ska Ygeman frågas ut om skandalen av ledamöterna i riksdagens justitieutskott där även säpo ska närvara. Försvarsminiser Peter Hultkvist (S) är samtidigt kallad till försvarsutskottet.

– Jag förväntar mig klara besked om vad Ygeman gjorde när han fick reda på läckan, vilka åtgärder han eventuellt vidtog och om han informerade statsministern. Vi måste gå till botten med det här och säkerställa att vi inte har fler problem hos andra myndigheter. Just nu får vi inga besked från statsråden, säger Tomas Tobé som är ordförande i justitieutskottet.

–Vi behöver också komma fram till ansvarsfrågan. Det här kan vara en av de största politiska skandalerna i modern tid, säger han.

Anders Ygeman och Anna Johansson är tillsammans med statsminister Stefan Löfven dessutom anmälda till Konstitutionsutskottet KU där de ska frågas ut om sitt agerande kring it–skandalen. 

Stefan Löfven har hittills inte gjort något offentligt uttalande kring den allvarliga händelsen. När DN kontaktar Stefan Löfvens pressekreterare på söndagen hänvisas vi till infrastrukturministern Anna Johansson. 

Statsministern har än så länge inte kommenterat ärendet, när ska han kommentera? 

– Vi återkommer om det, men än så länge hänvisar vi till Anna Johansson. 

Löfven är statsminister – varför hänvisar ni till Anna Johansson? 

– Vi hänvisar till Anna Johansson som är statsråd och Transportstyrelsen ligger på näringsdepartementet under henne, säger Löfvens pressekreterare till DN. 

Anna Kinberg Batra är mycket kritisk till statsministerns agerande, som ytterst ansvarig måste han träda fram och berätta vad han gör för att begränsa skadorna för rikets säkerhet, säger hon. 

– Det regeringen ännu inte har gjort är att ta sitt ansvar för att minimera skadan och se till att känsliga uppgifter om enskilda medborgare och rikets säkerhet inte hamnar i orätta händer. Det måste statsråden börja svara på bättre än vad de hittills har gjort.

Misstroendeförklaring är ett verktyg för att avsätta en regering eller ett statsråd. Minst 35 ledamöter måste först underteckna en begäran om omröstning om misstroende. För att riksdagen ska förklara sitt misstroende för regeringen krävs att minst 175 ledamöter röstar för förslaget.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.