Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ordkrig-mellan-forsvaret-och-politikerna-om-kostnader/

Sverige

Ordkrig mellan försvaret och politikerna om kostnader

Kvinnliga och manliga rekryter i stridsutrustning.
Kvinnliga och manliga rekryter i stridsutrustning. Foto: Pontus Lundahl/TT

Försvarsmakten tillbakavisar att den inte redovisat kostnader på 33 miljarder kronor för politikerna. Men ord står mot ord. Försvarspolitiker från flera partier säger att de inte informerades.

DN rapporterade igår att Försvarsmakten är i sämre skick än vad som redovisats offentligt. Politikerna i Försvarsberedningen fick aldrig reda på bristerna när de utarbetade sitt förslag till upprustning. 

Det gäller brister som kostar 33 miljarder kronor att rätta till fram till 2025, vilket försämrar möjligheterna att rusta upp enligt beredningens förslag. DN:s källa är dokument som Försvarsmakten överlämnat till Försvarsdepartementet. På fredagen gick Försvarsmakten ut med en kommentar för att bemöta DN:s publicering:

”Det här handlar om brister som har varit redovisade för regering och riksdag, som i sin tur har anvisat medel för att möta behoven”, skriver myndighetens kommunikationsdirektör Mats Ström. 

Men den verklighetsbeskrivningen delas inte alls av politikerna i Försvarsberedningen.

Daniel Bäckström (C).
Daniel Bäckström (C). Foto: Henrik Montgomery/TT

– Jag hade önskat att detta varit känt i alla delar tidigare, säger Daniel Bäckström, (C).

– Det här kom det här som en överraskning, myndigheterna har uppenbarligen inte tyckt att Försvarsberedningen behövde informeras. Säkerligen finns det fog för Försvarsmaktens överplanering, men den kommunikationen saknades mellan myndigheterna och arbetet i Försvarsberedningen, säger Sverigedemokraternas försvarspolitiker Roger Richthoff.

Enligt Försvarsmakten redovisades bristerna i budgetunderlaget för 2019. Då begärde myndigheten anslagshöjningar på 3, 5 respektive 10 miljarder för åren 2019-2021. ”Tillskottens användning och fördelning på olika anslag redovisades i detalj, inklusive i den tolvåriga investeringsplanen”, skriver myndigheten.

Den investeringsplanen är hemlig. Den öppna version av planen som politikerna kan ta del innehåller inga detaljerade uppgifter. 

Flera politiker påpekar att Försvarsmakten och ÖB Micael Bydén hade en general med som sakkunnig beredningen. Försvarsmakten framförde under arbetet inga invändningar mot beredningens sätt att redogöra för det ekonomiska utrymmet fram till 2025, enligt ledamöterna.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har erbjudits att kommentera DN:s avslöjande, men avstått.

Läs mer: Stora brister i försvaret – hålen kostar 33 miljarder