Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-08 03:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ordningsvakter-borjar-patrullera-kvarteren-vid-nordstan-i-goteborg/

Sverige

Ordningsvakter börjar patrullera kvarteren vid Nordstan i Göteborg

En bild från tidigare i veckan: En polispatrull har precis stoppat två män för kontroll utanför entrén till köpcentret Nordstan.
En bild från tidigare i veckan: En polispatrull har precis stoppat två män för kontroll utanför entrén till köpcentret Nordstan. Foto: Lars Näslund

Uppsala har dem. Stockholm har dem. På lördag börjar kommunala ordningsvakter även patrullera de mest brottsutsatta kvarteren i centrala Göteborg.

– Det här har ju varit en ganska stor politisk fråga i Göteborg i många år, så vi är glada att det nu kan sjösättas, säger kommunens biträdande säkerhetsskyddschef Magnus Ericsson.

I morgon, fredag, hålls det första utsättningsmötet, med polisen närvarande.

Det anlitade företaget Securitas har valt ut ett tiotal ordningsvakter som gått igenom en särskild utbildning under fyra dagar ledd av Göteborgs stad.

– Det vi har upphandlat är att fyra ordningsvakter ska arbeta i området åtta timmar om dagen, till en början med fokus torsdag-fredag-lördag, men sedan mer utspritt över veckan. Tanken är att de verkar fram till midnatt, säger Magnus Ericsson, som leder projektet från stadens sida. 

Enligt Ericsson ska Securitas ha valt ut ordningsvakter med lång erfarenhet av att arbeta i området.

– Några kommer från Nordstan och alla har jobbat med den här problematiken tidigare.

Mycket folk rör sig normalt utanför Nordstan och runt Brunnsparken.
Mycket folk rör sig normalt utanför Nordstan och runt Brunnsparken. Foto: Lars Näslund

För att polisen, efter att länge ha sagt nej till Göteborgs stads önskan om så kallade Lov3-vakter rörliga på stan, alls skulle ge klartecken var kravet att ordningsvakterna rent operativt ska samverka tätt med polisen, så att man inte rent av stör polisens arbete. Om hur detta ska fungera rent praktiskt är man nu överens, säger Magnus Ericsson.

– Vi har haft mycket samverkan med polisen, med stadsdelsnämnd Centrum och Social resursnämnd. Polisen har till exempel varit med under utbildningen, så vi bygger strukturen ihop med citypolisen, med gatulangningsgruppen och kommunpolisen.  

I februari sa chefen för polisen i Storgöteborg, Erik Nord, till DN att han även gärna såg att ordningsvakter och polisen skulle kunna ha gemensam radiokontakt och gemensamma utsättningar, och på den senaste punkten är det redan klart: Polisen deltar. 

– När det gäller radiosambandet är det inte lika enkelt. Från Göteborgs stads sida önskar vi samband via rakel-systemet. Vi har redan enheterna, men det återstår en del innan frågan kan lösas tekniskt och säkerhetsmässigt. Tills vidare har ordningsvakterna direktnummer till rätt person inom polisen, säger Magnus Ericsson.

Området (se kartan nedan) som kommunens ordningsvakter ska röra sig över är primärt Brunnsparken, Kanaltorget, Gustaf Adolfs torg, vid Kronhusbodarna och gatorna däromkring. Inne i Nordstan finns sedan länge ett eget ”Lov3-område” där köpcentrets egna ordningsvakter verkar. Därtill har Västtrafik ett sådant område runt Centralen. 

Det är området inom den röda linjen är området där ordningsvakter på uppdrag av Göteborgs stad med start nu på lördag ska börja patrullera. Nere till höger på kartan ligger Brunnsparken, längst upp Kanalparken intill Operan.
Det är området inom den röda linjen är området där ordningsvakter på uppdrag av Göteborgs stad med start nu på lördag ska börja patrullera. Nere till höger på kartan ligger Brunnsparken, längst upp Kanalparken intill Operan. Foto: Göteborgs stad

Debatten om avigsidorna med ordningsvakter som ska agera över större områden är fortsatt het. 

– Problemen lär flytta till andra platser, men polisen ser att det ändå är så att de sammantaget avtar något, säger projektledaren Magnus Ericsson.

Vad ska de kommunala ordningsvakterna tillföra, utöver vad polisen gör?

– Det är förstås brett. I utbildningen har vi haft pass om stadens värden, om hjärt-lungräddning. Fokus ska vara på trygghetsfrämjande åtgärder, det gäller att synas, att vara behjälplig. De ska anmäla klotter och skadegörelse, men givetvis också ingripa vid brott. Det här är områden där det förekommer mycket narkotikaförsäljning, det är därför vi fått ett Lov3-tillstånd. 

Ständigt rör sig människor in och ut från Nordstan och vid hållplatserna för spårvagnar och buss.
Ständigt rör sig människor in och ut från Nordstan och vid hållplatserna för spårvagnar och buss. Foto: Lars Näslund

Magnus Lindgren, generalsekreterare i Stiftelsen tryggare Sverige, skrev 3 juli på DN Debatt att enbart under det senaste året upphandlade kommunerna denna typ av vakter till ett värde av cirka 120 miljoner kronor. Han noterade att de sällan placeras i de av polisen utpekade särskilt utsatta områdena. ”Orsaken är att de kriminella grupperingarna hotar bort ordningsvakterna”, skrev han. 

Kristdemokraternas borgarråd i Stockholm Erik Slottner svarade med att citera en kartläggning: ”Vid drygt 5.000 tillfällen hade våra 100 ordningsvakter hjälpt till att ingripa vid brottsliga handlingar och genom sin blotta närvaro förhindrat otaliga brott.”

I Göteborgspolitiken bråkas det fortsatt, trots att fullmäktige redan i september 2017 beslöt att ansöka om tillståndet hos polisen. Moderaterna hade som vallöfte att ordningsvakter skulle kunna patrullera i hela centrala Göteborg, men när M tillsammans med Liberalerna och KD la det skarpa förslaget hösten 2018 var området avgränsat till de platser runt Nordstan som nämnts ovan. 

Socialdemokraternas gruppledare i Göteborg Jonas Attenius, fotograferad tidigare vid Kortedala torg.
Socialdemokraternas gruppledare i Göteborg Jonas Attenius, fotograferad tidigare vid Kortedala torg. Foto: Tomas Ohlsson

Enbart Vänster- och Miljöpartiet röstade då emot, och för några dagar sedan valde Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius att angripa ”vänstern”. Han skrev på GP Debatt: ”Det verkar finnas en ovilja bland många inom dagens vänster att diskutera hur vi faktiskt blir av med den kriminalitet som gör många göteborgare rädda. Istället nöjer man sig med att förklara de strukturella orsakerna till att folk är kriminella, och pratar om hur vår vision om ett jämlikt samhälle skulle göra brottets bana irrelevant. (...) Vi måste också verka för lösningar här och nu.”

Vänsterpartiets gruppledare Daniel Bernmar väljer att förklara S-ledarens text så här:

– Jag uppfattar det inte som att han vänder sig mot oss. Jag tror det mer handlar om ett behov av att positionera sig mot Moderaterna. 

Vänsterpartiets gruppledare Daniel Bernmar brukar cykla till och från jobbet vid Gustaf Adolfs torg, som ingår i området där ordningsvakter ska börja röra sig.
Vänsterpartiets gruppledare Daniel Bernmar brukar cykla till och från jobbet vid Gustaf Adolfs torg, som ingår i området där ordningsvakter ska börja röra sig. Foto: Tomas Ohlsson

Bernmar säger att det är alldeles korrekt att partiet inte ser Lov3-vakter som någon bra idé.

– Man kanske ska fråga sig varför polisen har delat vår uppfattning. Att ha vakter på det här sättet är inte syftet med lagstiftningen. Det är inte kommuns huvuduppgift att lägga stora resurser på ordningsstörningar. Däremot är det viktigt att polisen får mer resurser, den har varit underfinansierad. Men det betyder inte att kommunen ska ta över arbetsuppgiften och göra den sämre. 

Moderaternas Axel Josefson, ordförande i kommunstyrelsen, vid Brunnsparken efter en tur med ”vagnen”.
Moderaternas Axel Josefson, ordförande i kommunstyrelsen, vid Brunnsparken efter en tur med ”vagnen”. Foto: Jonas Lindstedt

Nöjdare med att vakterna nu kommer ut på gator och torg är Moderaternas Axel Josefson, ordförande för kommunstyrelsen.

– Det känns väldigt bra att de äntligen är igång och kan bidra till ett tryggare Göteborg. Det har varit en lång process. 

Hur ser du på att Daniel Bernmar säger att lagen om ordningsvakter inte är tänkt att användas så här?

– Jag tycker att det är lagen som borde ändras. Den är omodern och det hoppas jag att regeringens pågående utredning kommer fram till. Det handlar inte om att ordningsvakter ska ersätta polisen, utan att avlasta på platser som vi vet att många göteborgare upplever som otrygga. 

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt