Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Örebro universitet håller stängt efter hot

Örebro universitet har campus på tre olika platser.
Örebro universitet har campus på tre olika platser. Other: Conny Sillén/TT

En minderårig flicka har tagit på sig hotet mot Örebro universitet. Men lärosätet håller stängt tills polisutredningen är klar. ”Det är omöjligt att veta hur mycket allvar som ligger bakom”, säger kommunikationschef Sara Arvidson.

Universitetet uppger att hotet kom redan på lördagen. Det uppmärksammades av en student, som kontaktade polisen. 

”Ett hot har riktats mot Örebro universitet på appen Jodel. Vi kan inte riskera säkerheten för våra studenter, medarbetare och besökare. Därför har vi i samråd med polisen beslutat att stänga universitetet under måndag 25 januari. Detta gäller alla våra tre campus, campus Örebro, campus USÖ samt campus Grythyttan”, skriver universitetet på sin hemsida

Polisen rubricerar händelsen som olaga hot mot grupp. 

– Man kommer nog att begära en it-spårning med hjälp av tekniker som är kvaliciferade på sådan här teknik, säger Lotta Lindblad, vakthavande befäl på Örebropolisens ledningscentral.

Sent på söndagskvällen uppgav polisen att en flicka under 15 år har berättat för sin mamma att hon skrivit hotet.

”Utredningen om hotet kommer att fortsätta under måndagen”, skriver polisen på sin hemsida.

Universitetet håller fast vid sina åtgärder tills polisen är klar med sin utredning.

– Vi kommer att hålla stängt tills vi är hundra procent säkra på att det inte är farligt att gå hit, säger universitetets kommunikationschef Sara Arvidson.

Hon berättar att hotet lyder:

”Detta är ett hot. Om ni vill överleva så gå inte till universitetet i morgon, måndag. Jag kommer att göra vissa av er väldigt illa och olyckliga.”

Lärosätet tar hotet på allvar.

– Det är omöjligt att veta hur mycket allvar som ligger bakom, men vi kan inte ta någon risk med tanke på alla människor. Vi har tre campus, 17.000 studenter och 1.300 medarbetare, säger Sara Arvidson.

Skolan försöker nu få ut information till alla studenter om att hålla sig borta från campus på måndagen. Man sätter upp skyltar på områdena och går ut med information via sociala medier. På måndagen kommer skolan att ha extra vakter på campus, dessutom har polisen extra tillsyn. 

Skolan utesluter inte att man kan tvingas hålla stängt fler dagar. 

– Vi får samråda med polisen i morgon om hur länge vi ska hålla stängt.

Vad innebär det här för studenterna?

– Det är studenter som ska ha tentor, det är klart att det blir administrativa problem. Men säkerheten väger tyngre. 

Enligt Sara Arvidson är det första gången som ett så allvarligt hot riktas mot Örebro universitet. När Lunds universitet hotades i oktober förra året nämndes även Örebro universitet, men då var det inte fråga om något direkt hot. 

– Det är väldigt tragiskt att man hotar universitet, som står för demokrati och yttrandefrihet. Det är som att hota demokratin. 

Örebro universitet har campus några kilometer utanför Örebro centrum, i Grythyttan samt på stadens universitetssjukhus.

Jodel är en app som många studenter använder för att kommunicera med varandra lokalt. Meddelanden kan skickas anonymt.

På måndagen har även friskolan Lyftet i Gävle mottagit hot från en okänd person via appen Jodel. Friskolan har därför valt att hålla stängd i dag, skriver Gävlepolisen på sin sajt.

Polisen har haft flera patruller vid skolan, men inte funnit något som bekräftar hotet. En förundersökning är inledd gällande olaga hot mot grupp.

Friskolan Lyftet har elever från förskoleklass till årskurs nio. Skolan skriver på sin hemsida att skolan hålls stängd på grund av hot som inkom sent under söndagskvällen. "Lyftet kan inte riskera säkerheten för skolans elever och lärare och har därför, i samråd med polisen, valt att hålla skolan stängd under måndagen".

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.