Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-03 07:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/orenat-avloppsvatten-dumpas-i-oresund/

Sverige

Orenat avloppsvatten ska dumpas i Öresund

Sibbarps badstrand i Malmö.
Sibbarps badstrand i Malmö. Foto: Hussein El-alawi

Badsugen? Kanske inte länge till.

När 290 000 kubikmeter orenat avloppsvatten dumpas i Öresund nästa vecka kan delar av det flyta upp bland badgäster på den svenska sidan.

– Jag tycker att det är direkt motbjudande, säger marinbiologen Peter Göransson.

TT Text

Den totala mängden avloppsvatten motsvarar uppemot 200 fyllda simbassänger och kommer att släppas ut fyra kilometer från kustlinjen vid Skovshoved, nära nöjesparken Bakken, på den danska sidan.

Orsaken är ett förarbete till en utbyggnad av bostäder i Nordhavn i Köpenhamn, som gör det ordinarie avfallsröret otillgängligt under en begränsad tid. Utsläppet sker därför i Öresund under fem dygn från och med söndag, rapporterar TV2 Lorry.

Den tillfälliga lösningen har fått kritik av bland annat Danmarks naturskyddsförening och en chefsbiolog vid Öresundsakvariet – som anser att den utgör ett hot mot havsmiljön eftersom avloppsvattnet är orenat och innehåller flera ton fosfor, kväve och organiskt material.

Marinbiologen Peter Göransson, som är ordförande för den ideella föreningen Öresundsfonden, reagerar starkt.

– Vi har länge kämpat för att Öresund ska bli så rent som möjligt och så gör man så här. Det är inte vettigt. Det strider mot allt sunt förnuft, säger han.

Utsläppet av det danska kloakvattnet riskerar att orsaka en övergödningseffekt, förklarar han, som i sin tur kommer att bidra till många fler mikroskopiska alger.

– I förlängningen leder sådant till att det blir grumligare i vattnet, att det kan bli övertäckt av alger och att det kan uppstå syrebrist på botten på vissa ställen.

Öresund har redan sina miljöproblem, framför allt i de djupare delarna. Där finns ett rikt djurliv, men de senaste åren har delar av det försvunnit eller minskat kraftigt på grund av yttre miljöpåverkan.

– Egentligen är det allra värsta att det här skickar helt fel signaler. Öresund överlever nog detta tack vare sina starka strömmar, men det är dålig stil att göra på det här sättet. Det är helt vansinnigt, säger han.

Det är dåliga nyheter även för badgäster på den svenska sidan av Öresund. Delar av avloppsvattnet kan nämligen nå ända dit.

– Ja, det finns alltid en risk att fasta partiklar kommer med vattnet. När det handlar om orenat avloppsvatten är det inte alls omöjligt, och det är väldigt otrevligt, säger Peter Göransson.

Ämnen i artikeln

Danmark
Öresund
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt