Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Organiserad brottslighet styr matfusket

Falsk olivolja, besprutad ekomat och utspädd juice. Den organiserade brottsligheten har gett sig in i fusket med mat. Stora vinster och små risker lockar, i Sverige riskerar de skyldiga på sin höjd böter.

– Det här är inte små amatörer som står i köket och fifflar. Det handlar helt och hållet om organiserad brottslighet, samma gäng som handlar med droger eller trafficking, säger Chris Vansteenkiste, ansvarig för Europeiska polis­byrån, Europols avdelning för livsmedelsbedrägerier.

I ett internationellt tillslag för några månader sedan, där bland andra Europol deltog, hittades 1.200 ton förfalskade livsmedel och 430.000 liter förfalskad dryck. Matfusket är i dag en storskalig global verksamhet.

– Förra året avslöjade vi ett känt kriminellt gäng i Milano som hade börjat märka om konventionella frukostflingor och sälja dem som ekologiska för tre gånger högre pris, berättar Chris Vansteenkiste.

I det fallet greps 13 personer som nu sitter i fängelse.

Risken att åka fast är annars relativt liten och påföljderna blir ofta på sin höjd böter. Kombinationen med att det går tjäna stora pengar på matfusk lockar den organiserade brottsligheten.

– Det är ett ganska nytt fenomen och kriminella är väldigt flexibla. Man kan undra varför de förfalskar livsmedel där vinsten är mindre än på droger, men alla vill inte ha droger, däremot behöver alla äta så marknaden är mycket större, säger Chris Vansteenkiste.

Olivolja är populärast att fuska med enligt en lista från EU-parlamentet. Den dyra flaskan med italiensk jungfruolja kan innehålla sämre spansk eller grekisk olja. Fisk och skaldjur där rätter innehåller billigare sorter än paketet anger, ekologiska livsmedel, mjölk, ­honung och kryddor är andra exempel från listan.

– Vi talar om saker som folk äter och dricker, det här kan påverka folks hälsa och är allvarliga brott, säger Chris Vansteenkiste.

Han påminner om händelsen för ett par år sedan då 19 personer i Tjeckien dog efter att ha druckit sprit som innehöll metanol.

Fram till hästköttskandalen förra året kunde fusket pågå relativt ostört. Skandalen skakade om rejält, inte minst det faktum att det tog flera månader att spåra varifrån hästköttet kom.

Ursprunget var Rumänien, sedan spreds köttet över Europa i ett leverantörsnät så komplicerat att det var mycket svårt att följa. Det gav en tydlig bild av hur komplicerat, nästan omöjligt, det är att kontrollera livsmedel.

Efter skandalen har EU fastställt att livsmedelsbedrägerier ska vara ett prioriterat område.

Europol och Chris Vansteenkiste började sitt arbete tidigare. Vid ett möte 2010 i Parma där problemet med falsk parma­skinka togs upp kom planerna på att granska matfusk. I sam­arbete med Interpol och elva länder gjordes ett första internationellt tillslag i december 2011.

– Vi hade ingen aning om vad det skulle ge. Förvånande nog blev det en succé, säger Chris Vansteenkiste.

Bland annat hittades 77 ton falsk ost i tillslaget som kallades Opson, vilket betyder mat på grekiska. I januari i år avslutades en tredje operation Opson i 33 länder i Amerika, Asien och Europa. Bland de 1 200 ton förfalskade livsmedel som beslagtogs i en internationell räd hittades 5 ton förfalskad honung i Sverige, den innehöll billig glykos och honungsarom.

– Går du på en lokal marknad och köper en Louis Vuitton-väska för 50 kronor förstår du att det är något konstigt. Men betalar du extra för din ekomat förstår du inte att den är falsk och innehåller bekämpningsmedel, säger Chris Vansteenkiste.

Det är omöjligt att förutspå vad som blir nästa matfusk, bedragarnas uppfinningsrikedom är stor.

– I mitt jobb blir jag fortfarande överraskad varje dag. Det senaste är förfalskade ägg i Kina. De är inte värpta av hönor utan tillverkas av människor i en fabrik. De fungerar som ägg men är gjorda av kemiska ämnen, säger Chris Vansteenkiste.

Eftersom han tyckte att historien lät lite väl fantastiskt ringde han en kollega i Kina som bekräftade ryktet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.