Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Organmäklaren erbjuder DN en njure för 85.000 dollar

Internet är en ny marknadsplats för dem som vill tjäna pengar på organbristen. Mäklarna döljer sig bakom webbadresser och falska företagsnamn. De säljer exklusiva paketlösningar med ansedda läkarteam.

Med en anonym e-postadress från Hotmail börjar jakten på de skygga organmäklarna. DN skickade ett mejl, där en påhittad svensk man söker en njure till sin sjuke far, till internationella hemsidor för njursjuka, till nyhetsgrupper, diskussionsforum och e-postlistor. Vi skrev att pappan behövde en ny njure så fort som möjligt. Blodgruppen var A+. Många arga patienter svarade med att det är olagligt att köpa en njure, men efter en vecka fick vi napp.

Efter några inledande mejl kom en tydlig offert. Operationen och njuren kostar 85.000 dollar. Läkarna är oerhört professionella och "vi använder de senaste amerikanska metoderna". Hela gruppen talar perfekt engelska. En delbetalning på 50.000 dollar måste ske innan kontakten knyts. Resten betalas vid ankomsten till sjukhuset. Brevet är undertecknat Mitch Michaelson för företaget Magnifica Libertad Inc. Men flera sökningar i internationella databaser visar att något sådant företag inte existerar. Däremot använder sig han som kallar sig Mitch Michaelson av en anonym e-postadress från Yahoo med namnet "livekidneytransplant". En sökning på Internet hittar hemsidan "liver4you.com" där olika organ och kroppsdelar erbjuds.

Mitch gör allt för att övertyga mig om att operationen är säker och att det kommer att gå bra. Sjukhuset ligger i Manila, 12 timmars flygtur från Frankfurt. Han skriver att han arrangerar transplantationerna, men att det är en annan person som tar fram donatorerna. Han kan redan nu boka ett hotellrum i det internationella kvarteret Makati. "Kom ihåg att ansöka om ett 21-dagars visa. Ni kommer att få en varm semester i vinter. Temperaturen är mellan 27 och 30 grader."

När jag vill ha mer information skriver Mitch att läkargruppen har genomfört över 60 transplantationer med noll dödsfall. Patienterna har kommit från England, Tyskland, Kanada, USA, Japan och Korea, skriver Mitch. Han berättar också att de använder den allra senaste medicinen.

Själva hemsidan är registrerad på en David Smith med en adress i Paris med organisationsnamnet Liver. Telefonnumret fungerar inte, siffrorna antyder i stället ett marockanskt nummer. På samma gatuadress finns bara ett företag som heter NCB vars telefonnummer inte heller fungerar. Någon David Smith finns inte heller på denna adress.

I Israel är den illegala organhandeln omfattande. Patienter reser till Sydafrika, Sydostasien och Turkiet för att få en ny njure. Enligt flera källor till DN har ögonläkaren i Tel Aviv, Schmuel Friedland, varit delaktig i dessa affärer, något han själv förnekar. Han har organiserat resor för njursjuka till bland annat Essen i Tyskland där patienterna fått en ny njure. Donatorn har i flera fall kommit från Moldavien.

Nyligen grep israeliska polisen tre personer misstänkta för att ha organiserat organhandel. När Schmuel Friedland per telefon svarar i sitt hem är han mycket försiktig när vi frågar efter njurhjälp.

- Jag kan inte hjälpa dig. Men jag tror det bästa du kan göra är att vända dig till Östeuropa. Sök på internet. Lycka till. Hej då, säger Schmuel Friedland och lägger på luren.

Den amerikanska professorn Nancy Scheper-Huges är som engagerad ordförande för människorättsorganisationen Organs Watch kanske världens kunnigaste på den illegala organhandeln. Hon reser ständigt och besöker kliniker, läkare och drabbade världen runt. Senast var hon i Israel.

- Det finns en trend att det blivit många fler småhandlare som sköter kontrakten. Läkaren behövs inte mer som handlare. Hon tror också att organhandelsrutten Moldavien, Turkiet, Israel har ändrats. Bland annat nämner hon Rumänien som möjligt nytt donator- och operationsland.

Tre dagar efter mäklaren Mitchs offert till DN:s patient kommer ett ännu bättre erbjudande från en annan njurmäklare. Han heter Constantin Saisui och är från staden Cluj-Napoca i nordvästra Rumänien. Han skriver att han är grundare av organisationen Second Chance i Rumänien, en organisation där medlemmarna är villiga att donera sina njurar "mot finansiellt stöd".

"Jag har just nu sju donatorer med blodgrupp A+" skriver Constantin Saisui. Han berättar att han de senaste fyra åren hjälpt 28 patienter. De kom från Italien, Tyskland, England, Grekland, Belgien och Frankrike. "Alla operationerna var framgångsrika."

Constantins erbjudande kostar 11.000 euro, det vill säga runt 100.000 kronor. Av de pengarna går 45.000 till säljaren.

Själva operationen utförs på en klinik i Cluj-Napoca. Enligt Constantin görs operationen av en professor vid namn Mihail Lucan. Men hur kan han göra det? frågar jag. Att sälja sin njure är även i Rumänien olagligt. Constantin svarar att professor Lucan, som för övrig talat mycket bra engelska, förfalskar journalerna genom att skriva in att donatorn är en släkting.

Constantin berättar att han just nu är gästarbetare i Sydkorea men att han är tillbaka i Rumänien den 20 december. Han föreslår att jag kommer till Cluj-Napoca i slutet av december där han kan arrangera ett besök hos doktor Lucan och hans klinik. Då är det viktigt att jag har med testresultat från min far till doktor Lucan.

Han föreslår också ett bra hotell och berättar att vid själva operationen är konvalescensen cirka fem veckor. Under den tiden kan han fixa en lägenhet åt mig och min familj.

Men det finns inte tid att vänta till dess. DN försöker i stället leta upp doktor Lucan som reporter utan njurmäklarens hjälp. När mäklaren Constantin kort tid efter får reda på att DN kontaktat kliniken blir han misstänksam. Ett kort mejl kommer: "I cant help you. Good bye."

Bild

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.