Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-28 10:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/oro-bland-personliga-assistenter-brist-pa-skyddsutrustning/

Sverige

Oro bland personliga assistenter – brist på skyddsutrustning

Smittspridningen bland funktionshindrade med personlig assistans är inte ”oproportionerligt” stor enligt Socialstyrelsen, men bland anhöriga och personliga assistenter är oron stor.
Smittspridningen bland funktionshindrade med personlig assistans är inte ”oproportionerligt” stor enligt Socialstyrelsen, men bland anhöriga och personliga assistenter är oron stor. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Nära 20.000 personer i Sverige har hjälp av personliga assistenter i hemmet.

Men en spretig bransch – med många aktörer – försvårar information och åtgärder kring covid-19. 

– Vi har inte kanalerna ut till alla, säger Karin Flyckt, samordnare av funktionshindersfrågor på Socialstyrelsen. 

”För min brukare skulle covid-19 betyda slutet. Ändå arbetar jag och sex andra assistenter dygnet runt utan någon mer info än myndigheternas allmänna instruktioner. Ingen skyddsutrustning. Vi är vår brukares armar och ben, att assistera på två meters håll är såklart omöjligt.”

Så skriver en av landets 80.000–100.000 personliga assistenter i ett mejl till DN.

Av hänsyn till sin brukare önskar hen vara anonym. Men även andra personliga assistenter, intresseorganisationer och anhöriga som DN har pratat med har uttryckt stor oro för smittspridningen av covid-19 hos den grupp som har personlig assistans i hemmet, enligt lagen om särskilt stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS). 

Brukarna tillhör många gånger riskgrupp för det nya coronaviruset.

– Det finns absolut en oro, säger Eva Nilsson Bågenholm, kvalitetsdirektör på omsorgsbolaget Humana, landets största privata aktör på assistansområdet.

– Om vi ser sjukskrivningarna bland assistenterna som en indikator så var talen i början av pandemin höga, men sen har de gått ner och vi har inte haft speciellt många kunder som har varit smittade.

Eva Nilsson Bågenholm är även ordförande för arbetsgivar- och branschorganisationen Vårdföretagarna.  

– Även om jag pratar ur det perspektivet skulle jag säga att läget för den här gruppen är stabilt. 

Smittspridningen i målgruppen ser ut att vara mindre än inom äldreboenden och LSS-boenden.

Hos Humana har färre än tio brukare med personlig assistans, av cirka 1.900, smittats, säger Eva Nilsson Bågenholm. Bolaget Frösunda Omsorg, som också tillhör de största i branschen, uppger att två av 900 har testats positivt.

Men utmaningar finns. Inte minst med skyddsutrustning.

– Det har varit bekymmersamt för framför allt mindre företag att få tillräckligt med skyddsutrustning. En del har fått kämpa väldigt hårt för att få till det, säger Eva Nilsson Bågenholm.

– Där har det varit en klar fördel för oss som är stora i branschen. 

Socialstyrelsen presenterade förra veckan statistik kring smittspridningen av covid-19 på LSS-boenden (där 1,1 procent av de boende har smittats). Men för funktionsnedsatta med personlig assistans saknas fortfarande en nationell bild.

Branschen är komplex med såväl kommunala som privata aktörer, samt brukare som själva anlitar sina assistenter. Därtill finns både kommunal och statlig assistansersättning. 

– Vi har inte hört att det är oproportionerligt många som smittats. Men vi behöver ju ha den här bilden, det är helt klart, säger Karin Flyckt, samordnare av funktionshinderfrågor på myndigheten.

Förra veckan skickade Socialstyrelsen ut riktad information till assistanssamordnare, om bland annat basala hygienrutiner och utbildningar.

– Här har vi fått lägga ett pussel. Det är en utmaning att nå alla aktörer, säger Karin Flyckt.

– Vi är medvetna om att information inte når ut ordentligt och det är därför som vi nu har gjort samlade utskick som vi hoppas når alla personliga assistenter – även de som inte jobbar heltid. I vilken utsträckning som informationen sedan når de enskilda medarbetarna är en fråga för arbetsgivarna. 

Hur oroande är det att personliga assistenter menar att de inte har fått någon information?

– Det är klart att det är bekymrande. Lägger man sedan till att tillgången till skyddsutrustning inte alltid är tillfredsställande, och att kunskapen inte alltid är tillräckligt hög, har jag förståelse för att det finns en osäkerhet.

Gerd Johansson är ordförande i FUB:s lokalförening i Lund. Intresseorganisationen arbetar för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning. 

– Det känns som att man har glömt den här LSS-gruppen, säger hon.

– Det är jätteviktigt att assistenterna kommer in i grupperna som provtas, så inte smitta sprider sig.

Även en personlig assistent som DN har varit i kontakt med efterlyser fler tester:

– Jag känner mig otrygg eftersom en del av mina kollegor också jobbar på äldreboende, och kan föra med sig smitta. Jag har varit jätteorolig, för mig och för min brukare. 

Läs mer:

Statistik för coronasmitta på LSS-boenden saknas: ”Jättestor oro”

Coronasmitta på LSS-boenden i minst 37 kommuner