Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Oro för fler mobbar – polisen har fortsatt hög beredskap

Polisen har fortfarande hög beredskap efter att en stor mobb attackerade människor i centrala Stockholm. På flera andra platser i landet har polisen fått indikationer på att mobbar kan komma att bildas.

Förra helgen attackerade en mobb flera personer i centrala Stockholm med främlingsfientliga förtecken. Som ett svar har polisen samlat en särskild styrka som även finns på plats under helgen.

– Vi har avsatt personal för att få en ökad synlighet och ökad bevakning. Det är tänkt att kunna använda personal inte bara i centrum utan även på annan plats, säger Sven-Erik Olsson, informatör vid polisen i Stockholm, till TT.

Han vill inte berätta hur många poliser som ingår i styrkan, och enligt Sven-Erik Olsson var fredagskvällen lugn. ”Med anledning av de oroligheter som inträffade i Stockholms city förra helgen har polisen i regionen satt in extra polisresurser”, skriver man i ett pressmeddelande. En handfull personer greps förra helgen.

– Det är ett ganska vanligt sätt för oss att hantera saker som kommer upp ganska hastigt. Vi avsätter ett antal poliser medan vi analyserar det som hänt, säger Christer Birgersson, chef för polisen i Stockholm city, till DN.

På flera andra platser i landet har polisen fått indikationer på att mobbar kan vara på väg att bildas. Enligt Barometern har en gruppering bildats i Kalmar, och under fredagen lade den lokala polisen upp ett meddelande på sin Facebooksida. ”Dock är vi bekymrade över de signaler vi får från bland annat sociala medier att det finns några stycken som pratar om att gå ut på stan och ta lagen i egna händer”.

Även i Nora utanför Örebro finns indikationer på att en mobb är på väg att bildas, enligt Nerikes Allehanda. Polisen i region Syd, där Kalmar ingår, och Örebro meddelar att fredagskvällen har varit lugn.

Polisen i Västra Götaland har inga uppgifter om att människor är på väg att ta lagen i egna händer, men har ändå tagit höjd.

– Vi är medvetna om att det skulle kunna hända men det har inte kommit in några indikationer så att vi behöver höja den nivån, säger Stefan Gustafsson, informatör vid polisen i Västra Götaland, till TT.

Han pekar på att polisen sedan en tid har en pågående insats i centrala Göteborg med anledning av andra ordningsstörningar.

I grannländerna Finland och Norge har främlingsfientliga människor organiserat sig på sociala medier under namnet Soldiers of Odin. Sympatisörer bär gruppens emblem och rör sig i grupp i offentliga miljöer med det uttalade syftet av bistå polisens arbete att bibehålla ordningen.

Men med slagord som ”islamistiska inkräktare” och ”flyktingar är inte välkomna” har många påpekat att grupperna drivs av rasideologiska hatmotiv snarare än av en allmänt altruistisk omtanke om samhället. Soldiers of Odin påstår själva att polisen uppskattar deras insats, men rapporteringen visar att varken myndigheter eller majoriteten av folkvalda uppskattar människor som agerar polis eller på andra sätt tar lagen i egna händer.

En företrädare för norska Soldiers of Odin säger till DN att gruppen också finns i ”flera hundratal” i Sverige, främst i Göteborg och Stockholm. Att emblemet inte syns på svenska gator, förklarar personen, är att man inte hunnit fixa kläder än. Polisen i Stockholm, Västra Götaland och Skåne säger till DN att de inte sett eller hört något om Soldiers of Odin i Sverige.

– Om någon tar på sig polisroller, går ut och agerar, det vill vi absolut inte. Min uppfattning är att vi har en god kontroll över ordning och sägerhet i Stockholm och Sverige. Det är polisen tillsammans med övriga delar av rättsapparaten som är garant för det, säger Christer Birgersson till DN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.