Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-06 13:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/oro-i-tornedalen-for-att-finland-stanger-gransen-for-jobbpendlare/

SVERIGE

Oro i Tornedalen för att Finland stänger gränsen för jobbpendlare

Anna Hallberg (S), utrikeshandelsminister med ansvar för nordiska frågor.
Anna Hallberg (S), utrikeshandelsminister med ansvar för nordiska frågor. Foto: Roger Turesson

Sveriges och Finlands regeringar diskuterar nu om huruvida den svensk-finska gränsen ska hållas öppen för arbetspendling. Frågan är avgörande för Region Norrbotten, där en stor del av vårdpersonalen bor i Finland.

– I Tornedalen har vi byggt upp vår vård på medarbetare som bor Finland, säger regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Regeringssamtalen handlar om huruvida de som bor i Finland men arbetar i Sverige, och vice versa, ska få fortsätta åka till sitt arbete trots att gränsen är stängd på grund av den pågående coronapandemin.

Samtalen har pågått i en dryg vecka, enligt Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör i Region Norrbotten.

Om gränsen stängs för arbetspendling kan sjukvården i region Norrbotten drabbas hårt, då en stor del av personalen inom akut- och ambulanssjukvården och på vårdcentraler är bosatta i Finland.

Även äldreboenden skulle bli lidande. I Haparanda stad bor över hälften av personalen på kommunens äldreboenden i Finland.

– I Tornedalen har vi byggt upp vår vård på medarbetare som bor Finland. Nu jobbar vi på att hitta nödlösningar för akutscenarior, till exempel att räddningstjänsten får gå in och köra ambulans, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson och fortsätter:

– Men vi hoppas att vi ska kunna fortsätta ha gränsen öppen.

Det är vanligare att personer bosatta i Finland arbetar i Sverige än tvärt om, förklarar Anna-Stina Nordmark Nilsson. Region Norrbotten försöker nu hitta lösningar som skulle kunna gynna även Finland.

– Om vi kan upprätthålla pendlingen så är vi beredda att erbjuda Finland intensivvårdsplatser, som vi förstått är begränsade i norra Finland. Vi har också erbjudit andra saker, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Än har inget beslut i frågan tagits i den finska regeringen. Regiondirektören säger att hon väntar besked när som helst.

– Jag har tänkt att det ska komma hela veckan. Men om man säger såhär, varje dag som den finska regeringen inte tar ett negativt beslut är en bra dag.

Anna Hallberg (S), utrikeshandelsminister med ansvar för nordiska frågor, bekräftar genom sin presstalesperson att samtalen förs men kan inte kommentera diskussionerna då de fortfarande pågår.

Region Norrbotten har gräns mot både Norge och Finland och är den enda regionen i Sverige som gränsar mot Finland.

– Tornedalen är ju ett. Vi har sådan stor och naturlig samverkan så det är som en stad som vuxit samman, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson

I region Norrbotten har 78 personer konstaterat smittade av det nya coronaviruset. 43 personer vårdas på sjukhus, varav 11 får intensivvård. Fyra personer har dött av sjukdomen i regionen.

Ämnen i artikeln

Finland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt