Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 10:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/oroande-att-sa-manga-blir-av-med-sin-personliga-assistans/

SVERIGE

”Oroande att så många blir av med sin personliga assistans”

Vilhelm Ekensteen.
Vilhelm Ekensteen. Foto: Anders Hansson

– Det är oroande att så många blir av med sin personliga assistans eller får nej på ansökan, säger Vilhelm Ekensteen, ordförande i Intressegruppen för assistansberättigade.

Enligt Vilhelm Ekensteen hör personer med stora funktionsnedsättningar till dem som har fått sin personliga assistans indragen.

– Jag har sett beslut som jag ser som oförklarliga eftersom personerna uppenbart har omfattande behov av hjälp. Utifrån det jag har sett och hört från våra medlemmar förekommer det konstiga bedömningar av deras grundläggande behov.

Att var tionde tvåårsomprövning leder till indragning av assistansen gör att Vilhelm Ekensteen ifrågasätter kvaliteten på Försäkringkassans bedömningar:

– Har deras tidigare beslut om att bevilja assistans i de fallen varit dåliga eller grovt felaktiga? Som läget är nu blir det en väldigt stor ovisshet och oro bland dem som har personlig assistans.

Vilhelm Ekensteen undrar om den stora uppmärksamheten kring personer som har fuskat till sig assistans kan ha påverkat attityden till förmånen.

– Fusket är verkligen beklagligt. Det är bra att dessa personer avslöjas, men man måste komma ihåg att det handlar om en liten andel av alla som är assistansberättigade.

De vars grundläggande behov hamnar under 20 timmar kan i stället beviljas personlig assistans eller andra insatser av kommunen.

– Där ser vi en klar tendens till att kommuner vill ge så låg assistans­ersättning att det blir blir svårt eller omöjligt att skaffa sig bra assistans, säger Vilhelm Ekensteen.

Bland dem som söker personlig assistans hos Försäkringskassan får mer än hälften nej på sina ansökningar. Kan det bero på att fler chansar, att de vet om att de troligen inte når upp till kravet om 20 timmars grundläggande behov?

– Det finns inga belägg för det. Jag hoppas att de många avslagen inte är ett uttryck för besparingsiver, säger Vilhelm Ekensteen.