Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-05 09:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/oroliga-anhoriga-far-ingen-information-om-smitta-pa-boenden-paverkar-fortroendet-for-varden/

Sverige

Oroliga anhöriga får ingen information om smitta på boenden: ”Påverkar förtroendet för vården”

Hur boenden informerar anhöriga om covid-19-smitta skiljer sig åt mellan olika kommuner och verksamheter.
Hur boenden informerar anhöriga om covid-19-smitta skiljer sig åt mellan olika kommuner och verksamheter. Foto: Pontus Lundahl/TT

I vissa delar av landet får anhöriga inte veta om coronasmitta förekommer på närståendes LSS- och äldreboenden.

Olika tolkningar av patientsekretessen skapar oro.

– Risken finns att anhöriga tror att boenden har något att dölja. Det påverkar förtroendet för vården, säger Carita Fallström, förbundsjurist på Vårdförbundet.

I mars fick Boris Iliev veta att covid-19 hade konstaterats på hans pappas äldreboende i Täby.

Gång på gång ska han därefter ha frågat om smittan spred sig mellan våningarna.

– Hela tiden fick jag svaret ”det är lugnt, vi har kontroll”, säger Boris Iliev.

Fyra veckor senare var pappan smittad.

– Jag ringde och frågade varför de inte sagt att smittan spridit sig, jag hade kunnat ta ut honom därifrån, men alla hänvisade till sekretesslagen. Men jag ville ju inte ha namn eller personnummer på exakt vem som smittats, jag ville bara veta om det börjat sprida sig. 

Tibblehemmet i Täby drivs av omsorgsbolaget Norlandia. Bolagets regionchef i Stockholm, Carin Johansson, skriver i ett mejl till DN att anhöriga informeras via nyhetsbrev om smitta förekommer på ett boende. Men ”på grund av patientsekretessen kan Norlandia inte informera om på vilka avdelningar smittan finns.”

Vad som egentligen gäller kring coronasmitta och patientsekretess har skapat frågor bland anhöriga, också på ett mer generellt plan.

På vissa håll i landet får anhöriga inte ens veta om smitta har konstaterats på närståendes äldreboenden eller LSS-boenden. På andra håll – till exempel i Stockholms stad – är man öppen med information inom båda områdena, så länge detaljer inte röjer enskildas identitet.

– Det här är en fråga som har kommit till oss från anhöriga också, huruvida verksamheter ska berätta eller inte berätta att det förekommer smitta på boendet, säger Carita Fallström, Vårdförbundets förbundsjurist. 

– Det är inte alltid så himla lätt för boendena att tolka sekretessregelverket, kanske är man överdrivet försiktig.

”Risken finns att anhöriga tror att boendet har något att dölja”, säger Carita Fallström, förbundsjurist på Vårdförbundet.
”Risken finns att anhöriga tror att boendet har något att dölja”, säger Carita Fallström, förbundsjurist på Vårdförbundet. Foto: Lev Radin/TT

Att inte delge information som avslöjar vem som drabbats av sjukdom är en grundsten i patientsekretessen. Men går det att berätta att ”någon” har smittats?

Socialstyrelsen skriver på sin hemsida att det inte finns något generellt svar: 

”Det är något som verksamheten måste ta ställning till i det enskilda fallet. Det kan vara möjligt att göra det om uppgifterna inte kan härledas till en person.”

Enligt Carita Fallström kan boendets storlek ha betydelse.

– Om det är ett litet boende är det kanske lätt att lista ut vem eller vilka som har drabbats, är det väldigt stora boenden är det naturligtvis svårare att lista ut. 

Hur påverkas oroliga anhöriga om de inte får information om smittspridning?

– Jag tror att risken finns att de tror att boendet har något att dölja. Det påverkar förtroendet för vården och boendena. Sen är det också konstigt att vissa lämnar ut information och andra inte, att man gör så olika överväganden.

Julia Henriksson, förbundsjurist på Riksförbundet FUB (intresseorganisationen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning), håller med.

– Det går så klart inte att säga att man i precis alla fall kan berätta om att smitta förekommer, säger hon. 

– Men vi tycker att den allmänna linjen borde vara att man ger information, för att förhindra smittspridning och motverka oro och ryktesspridning.

”Vi har kunskap om vårdhygien, skyddsutrustning, visir och munskydd. Det har inte de anhöriga”, säger Anneli Loberg, förvaltningschef för omsorgsförvaltningen i Alvesta.
”Vi har kunskap om vårdhygien, skyddsutrustning, visir och munskydd. Det har inte de anhöriga”, säger Anneli Loberg, förvaltningschef för omsorgsförvaltningen i Alvesta. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Jörgen Johansson är ordförande för FUB i Södra Roslagen.

– Låt säga att jag får veta att någon på min sons gruppboende har fått covid. Då skulle ju ett alternativ vara att min son får flytta hem under en period, säger han.

Eva Wetterstrand, produktionsdirektör i Österåkers kommun, svarar:

– Jag har respekt för att det finns sådana synpunkter. Men inom ramen för sekretesslagstiftningen kan vi inte informera anhöriga till andra (än den smittade), eftersom det är så få boende på ett LSS-boende.

Samma situation gäller i flera kommuner i Småland. Kennerth Björn, lokal FUB-ordförande i Växjö, berättar om oroliga anhöriga i bland annat Alvesta:

– Man sitter och läser dödsannonserna för att försöka se var de som har dött bor.

Anneli Loberg, chef för omsorgsförvaltningen i just Alvesta, säger att flera kommuner i länet har gjort bedömningen att inte berätta om smitta på specifika LSS- eller äldreboenden, då ”enskilda kan lida men”.

En del anhöriga menar att de, om de fick information, skulle ha möjlighet att ta hem sina närstående?

– Inget illa ment om anhöriga, men tar man hem sin närstående utsätter man den kanske för större fara. Vi har kunskap om vårdhygien, skyddsutrustning, visir, munskydd. Det har inte de anhöriga.

Läs mer:

Hallengren: ”Syrgas ska kunna ges på äldreboenden”

Covidsjuka Jan, 81, fick palliativ vård – blev frisk när familjen satte stopp

Geriatrikprofessor: Det här är aktiv dödshjälp

Ivo startar granskning om tillgång till syrgas på äldreboenden