Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-26 10:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/osakerhet-kring-svenska-dodstalen-nu-ska-antal-avlidna-faststallas/

SVERIGE

Osäkerhet kring svenska dödstalen – nu ska antal avlidna fastställas

Det verkliga antalet svenskar som dött till följd av det nya coronaviruset kan vara högre eller lägre än de siffror som hittills redovisats. Det säger Mona Heurgren, chef på Socialstyrelsen, som nu ska ta fram statistik baserat på den i vården dokumenterade dödsorsaken.

– Möjligen kommer det att bli några fler, säger hon.

Den dagliga presentationen av antalet dödsfall i covid-19 har väckt frågor. Räknesätt och vilka som inkluderas i statistiken har diskuterats tillsammans med hur väl det går att jämföra olika länders dödstal.

Nu står det klart att alla covid-19-relaterade dödsfall ska undersökas på nytt. Detta genom det som annars är standardförfarandet när det kommer till inrapportering av dödsorsaker.

– I en pandemi vill man rapportera dödsfall med så kort fördröjning som möjligt. Därför kompletterar statistiken på myndigheterna varandra, säger Mona Heurgren, chef för avdelningen för register och statistik på Socialstyrelsen.

Socialstyrelsens vanliga förfarande för redovisning av dödsorsaker har ännu inte har använts. I stället har Folkhälsomyndigheten fått löpande rapporter om laboratoriebekräftade fall och avlidna via sitt register för smittade.

– Det vi kommer göra nu är att titta på hur läkarna själva dokumenterat dödsorsak för varje patient i enlighet med det regelverk som finns, säger Mona Heurgren.

Dödsorsaksintygen – som en läkare fyller i i samband med att en person avlidit – har inte beaktats i statistiken kring covid-19 hittills. Enligt Socialstyrelsen kan det i intygen stå antingen att det finns en ”stark misstanke” om att personen har det nya coronaviruset eller att smittan är bekräftad. I den nya statistiken kommer både dessa kategorier att kodas som covid-19, enligt Mona Heurgren.

– Vi kommer, genom att använda fler faktorer, ytterligare kunna kvalitetssäkra processen. Bland annat eftersom vi tar in uppgifter direkt från den ansvariga läkaren. Vi kommer kunna lära oss mer om vad vården anser har varit dödsorsaken.

Vi kommer kanske att hitta exempelvis en multisjuk cancerpatient där covid-19 inte varit huvudanledning till dödsorsaken

Enligt Mona Heurgren har materialet med dödsintygen hittills visat på att de nuvarande siffrorna verka stämma hyfsat med hur den ordinarie dödsorsaksstatistiken kommer att falla ut.

– Vår bedömning av det vi fått in, är att vi nog hamnar ganska lika, men med vissa förskjutningar.

Det kommer sannolikt finns både personer som tillkommer i statistiken, men även de som faller bort, enligt Mona Heurgren.

– Vi kommer kanske att hitta exempelvis en multisjuk cancerpatient där covid-19 inte varit huvudanledning till dödsorsaken.

Mona Heurgren säger att WHO under onsdagen kom med nya riktlinjer om hur de nya koderna kopplade till covid-19 ska tolkas och användas, som Socialstyrelsen kommer att följa. Enligt henne sticker Sverige ut genom att vi redan från början redovisat alla som bekräftats smittade som dött, även utanför sjukhusen.

– I den internationella statistiken finns det exempelvis tveksamheter i hur de som dör på äldreboenden räknas, säger hon.

Socialstyrelsens statistik planeras börja publiceras under nästa vecka.

– Det vi sett hittills är att siffrorna stämmer ganska väl överens. Möjligen kommer det att bli några fler, säger Mona Heurgren.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt