Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-22 17:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/osakert-om-andelen-smittade-i-stockholm/

SVERIGE

Osäkert om andelen smittade i Stockholm

Foto: Anders Wiklund/TT

Enligt Folkhälsomyndighetens matematiska modell skulle 17 procent av befolkningen i Stockholm ha smittats av coronaviruset den 11 april. Men enligt myndighetens nyligen presenterade antikroppsstudie hade endast 7,3 procent av stockholmarna smittats runt den perioden.

– Det finns fler förklaringar till att man inte ska gräva ned sig i siffran, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

TT Text

Den 21 april publicerade Folkhälsomyndigheten resultaten från en matematisk modell som använts för att mäta spridningen av covid-19 i Stockholms län. Enligt rapporten skulle ungefär 26 procent av stockholmarna vara smittade med covid-19 omkring den första maj, och 17 procent skulle ha varit smittade den 11 april.

När myndigheten tidigare i veckan presenterade resultaten från den första antikroppsstudien var det därför många som blev förvånade över den relativt låga andel stockholmare som hade utvecklat antikroppar vid vecka 18 – endast 7,3 procent.

Eftersom det dröjer några veckor innan kroppens immunförsvar utvecklar antikroppar speglar siffrorna smittoläget från tidigare i april – omkring vecka 15 (6–12 april), beräknade statsepidemiolog Anders Tegnell.

Hur förklaras då den stora skillnaden mellan myndighetens prognos och resultaten från antikroppsstudien?

Enligt Tegnell kan det finnas flera förklaringar. Dels är det inte helt klarlagt hur lång tid det tar att utveckla antikroppar, dels är det inte klarlagt om alla som smittas faktiskt utvecklar antikroppar, säger han.

– Dessutom måste man ta hänsyn till att det här är prover från vårdcentraler, under en period där förmodligen ganska många undviker att gå till vårdcentralen.

Det finns med andra ord eventuellt problem med representativiteten i urvalet i antikroppsstudien, säger Anders Tegnell.

– Det är nog mest de ganska allvarligt sjuka som kommer till vårdcentralen. Dessa blodprov som normalt sett räknas som ganska representativa är nog inte det på samma sätt i dag.

Kommer ni ändå fortsätta att mäta antikroppar med samma metod?

– Det är det vi diskuterar nu. Det behöver säkert kompletteras på något sätt, säger Anders Tegnell.

I verkligheten låg andelen smittade i Stockholm vid början av april förmodligen någonstans mellan prognosen och antikroppsstudien, säger han.

– Exakt var vet vi inte, och var vi ligger närmast vet vi inte. Det finns mätningar från Karolinska som visat på högre tal, och mätningar som vi fått från någon firma som visar betydligt högre siffror, så man ska vara väldigt försiktig för att dra för stora slutsatser av enskilda värden och enskilda studier. Det är inte vår roll att fastna i det.

Läs mer:

Anders Tegnell: ”En fruktansvärd situation vi har hamnat i”

Privatläkare får ersättning för digital vård – ska minska risken för coronasmitta

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt