Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 01:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/oskyldigt-morddomd-man-stammer-staten/

Sverige

Oskyldigt morddömd man stämmer staten

Samir Sabri. Arkivbild. Foto: Maja Suslin/TT

Samir Sabri, som 15 år gammal felaktigt dömdes för mord, stämmer staten sedan han inte beviljats skadestånd, rapporterar Aftonbladet.

TT Text

Sabri dömdes till sluten psykiatrisk vård 1986. 30 år senare frikändes han efter att Aftonbladet granskat fallet.

Han hade då suttit oskyldigt inlåst i över två år och hade därför rätt till skadestånd. Men fallet preskriberades 20 år innan Sabri blev frikänd, och därför avslogs hans ansökan om ersättning. Samtidigt är det inte möjligt att ansöka om ersättning förrän det finns en frikännande dom.

Även regeringen har sagt nej till så kallad ex gratia-ersättning. Sabri får nu hjälp av jurister vid organisationen Centrum för rättvisa, som menar att det rättsstatliga intresset – att Samir Sabri ska få skadestånd för den felaktiga domen – väger tyngre än principen om preskriptionstid.

I torsdags lämnade juristerna och Sabri in stämningen till Stockholms tingsrätt. Sabri kräver en ersättning på tre miljoner kronor för tiden som han suttit felaktigt frihetsberövad.

Läs mer: Friades från 30 år gammalt mord – får inte skadestånd 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt