Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ostadigt-vader-i-hela-landet-chans-till-bade-sol-och-aska/

Sverige

Ostadigt väder i hela landet – chans till både sol och åska

Ett mörkt regnmoln över Öresundsbron. Foto: Johan Nilsson/TT

Inledningen av juli var kylig men nu är värmen tillbaka. I helgen och nästa vecka väntas sol och regn om vartannat. Under fredagseftermiddagen varnar SMHI för kraftig åska i Örebro och Värmlands län.  

– Vi har ett varierande, ostadigt juliväder som är normalt för årstiden, säger Moa Hallberg, meteorolog vid SMHI. 

Den senaste tidens lite kyligare och tristare sommarväder har gjort att svenskarnas efterfrågan på charterresor till varmare länder ökat rejält. Men även om temperaturerna nu åter är normala för årstiden – mellan 18-22 grader – håller det ostadiga vädret i sig i hela landet.

– Vi har en del sol men framför allt växlande molnighet och lokala skurar. Under helgen finns det risk för åska i både Götland och Svealand, säger Moa Hallgren.  

För semesterfirare som stannar kvar i Sverige och som vill ha sol och värme är det bäst att bege sig mot västkusten där chansen för uppehåll och högre temperaturer är som störst. 

På flera håll i landet finns det varningar om brandrisk utfärdade. Däribland Stockholm, Skåne, Värmland och Bottenviken. Men trots det finns det enligt SMHI än så länge inga skäl att oroa sig för en repris på förra sommarens skogsbränder.

– Nej, vi har inte lika torrt i markerna som förra sommaren då vi hade en lång period av värme och torka innan bränderna blossade upp.

 

Läs mer: Kallaste julinätterna på 40 år 

Läs mer: Varmaste juni hittills – både globalt och i Europa