Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Östergötlands skärgård kan ha kränkts av främmande ubåt

Foto: Nicklas Thegerström

Även Östergötlands skärgård kan ha kränkts av främmande ubåtar under 2015. Men riksdagens försvarsutskott har inte informerats om några ubåtsincidenter. ”Anmärkningsvärt” och ”remarkabelt”, kritiserar oppositionens försvarspolitiker.

Som Dagens Nyheter avslöjade på fredagen upptäcktes ett främmande periskop i Stockholms skärgård våren 2015. Observationen gjordes av marinens personal vid en övning där man skulle skjuta torpeder. Händelsen har av Försvarsmakten klassats som ”sannolik ubåt”, det näst högsta på en sexgradig skala.

DN kan i dag berätta att det under 2015 kom in ytterligare två observationer som bedömdes som så allvarliga att de rapporterats till regeringen. Bägge händelserna har i försvarets efteranalyser klassats som ”trolig” ubåt, det vill säga klass tre på den sexgradiga skalan.

Exakt var och när de inträffade är hemligt. Men enligt DN:s källor med insyn i Försvarsmakten finns tecken på kränkningar i två geografiska områden.

I Stockholms skärgård finns rapporter om misstänkt främmande verksamhet under vattnet från såväl april, maj som juni 2015. Det andra området är Östergötlands skärgård som kan ha utsatts för intrång under sommarmånaderna förra året.

Strategiskt kan hamnarna på den svenska ostkusten vara centrala i ett krisläge då det gäller att förstärka försvaret av Gotland över havet. Försvarsbeslutet 2015 innebär en återmilitarisering av Gotland och under 2015 hölls flera övningar där armé- och amfibieförband fördes över med fartyg och båtar.

Försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) kände inte till uppgifterna om en ubåtskränkning i Stockholms skärgård, som DN publicerade på fredagen.

– Jag tycker det är en dålig ordning när försvarsutskottet blir informerat via massmedierna om den här typen av kränkningar, säger Widman som ser mycket allvarligt på ubåtsincidenten.

– Om uppgifterna i artikeln stämmer är det ju en närmast exempellös fräckhet som främmande makt visar upp. Mitt i en marin svensk övning på svenskt vatten blottar man sig till och med genom att ta upp ett periskop.

Nyligen fick riksdagens försvarsutskott en dragning om Försvarsmaktens årsredovisning för 2015. Där sades ingenting om de nya uppgifterna, enligt Allan Widman.

– Uppenbart har Försvarsmakten gjort det de ska, nämligen informerat regeringen. Det är anmärkningsvärt att regeringen inte väljer att ge oss den informationen. Det är regeringens ansvar att informera riksdagen, säger Allan Widman.

Moderaternas försvarspolitiker Hans Wallmark intygar att ledamöter av försvarsutskottet vid sina möten med Försvarsmakten frågat om det finns händelser som de bör känna till. Men ubåtsincidenten i Stockholms skärgård har inte nämnts.

– Det här är så remarkabelt att utskottet borde ha informerats. Det är bättre att det diskuteras med oss direkt än att vi ska få informationen via medier långt senare. Detta skapar förtroendesprickor, särskilt som både förra och den nuvarande regeringen har lovat större öppenhet, kritiserar Hans Wallmark.

Även Kristdemokraternas ledamot i försvarsutskottet, Mikael Oscarsson, är mycket förvånad över att utskottet inte ha fått vetskap.

– Både försvarsministern och Försvarsmakten behöver komma till utskottet så fort som möjligt och berätta vad som har hänt, säger Mikael Oscarsson.

Fakta:Klassificeringar av observationer

1. Bekräftad

2. Sannolik

3. Trolig

4. Möjlig

5. Tveksam

6. Icke bedömbar

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.