Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 07:46 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ostersunds-sjukhus-kraver-rokfria-patienter/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Östersunds sjukhus kräver rökfria patienter

Foto: Robert Henriksson/TT

Patienter som ska opereras måste vara rökfria – i alla fall på Östersunds sjukhus, rapporterar Sveriges Radio

Östersunds sjukhus har nu skärpt kraven för sina kirurgipatienter. Kraven är att patienterna ska vara rökfria sex veckor före och sex veckor efter ingreppet, enligt Sveriges Radio

Rökfri operation finns redan i dag på ortopeden. 

Till radiokanalen säger Anna Warg, områdeschef för kirurgiavdelningen på Östersunds sjukhus, att man gör detta främst för patientens skull. Komplikationer som sårinfektioner blir färre och sårläkningen blir oftast bättre utan rökning, menar sjukhuset. 

Sjukhuset kommer att göra undantag för cancerpatienter och akuta operationer. 

Anna Warg berättar också för radiokanalen att patienter som har svårt att sluta röka kommer att erbjudas rökavvänjningsprogram på hälsocentralerna. 

– Om det är så att patienten har försökt med alla medel och inte kan. så får man göra en medicinsk bedömning hur viktig operationen är, säger Anna Warg till Sveriges Radio. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.