Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-03 20:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/osttyska-stasi-forsokte-paverka-svenska-skolan/

SVERIGE

Östtyska Stasi försökte påverka svenska skolan

”Jag var rädd för att få de andra studenterna emot mig om jag gav uttryck för vad jag tyckte”, säger Cecilia Gärtner som var en av de svenska lärare som gick sommarkurser i Östtyskland på 80-talet. Foto:
Foto: Anette Nantell

Den östtyska underrättelsetjänsten Stasi lade ned stor möda på att påverka hundratals svenska lärare som bjöds in till DDR. Professor Anders Törnvall har gått igenom arkiv och hittat dokument som visar hur hårt styrda sommarkurserna som hölls på 1970- och 1980-talen var. De tyska kursledarna utbildades i övertalningsteknik och hade förberedda svar på kritiska frågor.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till valborg!

Alla artiklar gratis till 30 april, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.