Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Osynlig” Reinfeldt väcker svenskars ilska

Fredrik Reinfeldt.
Fredrik Reinfeldt. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
Kritiken mot regeringens agerande efter terrordåden i Norge fortsätter. Många av dem som skrivit brev till Fredrik Reinfeldt är besvikna på att han varit osynlig efter tragedin.

– Det känns sorgligt att Obama verkar bry sig mer om våra grannar än du, skriver en kvinna.

I fredags kväll, timmarna efter terrordåden, uttryckte USA:s president Barack Obama sitt deltagande med norska folket i direktsänd tv. Han har även besökt Norges ambassad i Washington personligen mitt under brinnande budgetkris.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt skickade ut ett pressmeddelande i fredags kväll, skickade en skriftlig kondoleans till Norge och höll en presskonferens dagen efter. Han deltog inte i den minnesgudstjänst i Norska kyrkan i Stockholm som hölls i söndags kväll. Danmarks statsminister talade vid en liknande minnesstund i Köpenhamn i går.

Reinfeldts agerande fick DN:s politiske redaktör Peter Wolodarski och en rad andra borgerliga debattörer att reagera.

DN har gått i genom den senaste veckans brev till Fredrik Reinfeldt och terrordåden i Norge dominerar. Av de cirka 50 breven om Norge är hälften mycket kritiska till statsministerns agerande efter katastrofen.

”Jag har aldrig skrivit något liknande meddelande, men denna gång måste jag bara uttrycka hur besviken jag blivit på hur du har hanterat den stora tragedin i ­Norge”, skriver en kvinna.

”Jag har alltid fått intrycket av ditt stabila ledarskap och sansade hållning. Detta intryck är fullständigt krossat över hur du reagerat under denna tragedin”, menar en man.

Per Schlingmann, statssekreterare i kommunikationsfrågor, är förvånad över kritiken. Han menar att det viktigaste den första kvällen var att erbjuda Norge den hjälp, exempelvis med ambulanser, som kunde tänkas behövas.

– Fredrik som statsminister agerade både snabbt under kvällen det hände, men även med en presskonferens dagen efter. Han erbjöd sig att åka till minneshögtiden i Oslo, men de ville inte ha några internationella gäster, säger han.

Varför var Fredrik Reinfeldt inte med på minnesgudstjänsten i ­Norska kyrkan?

– Vi valde att prioritera minnesgudstjänsten i Oslo, där vi var beredda och till och med hade ordnat transport. När det gäller minnesgudstjänsten i Norska kyrkan var fem statsråd närvarande, men man kan alltid diskutera om det var rätt eller inte rätt.

Per Schlingmann menar att kraven på att Fredrik Reinfeldt ska synas mer är i grunden positivt.

– Önskemålen på mer närvaro vittnar om att det finns ett starkt förtroende för Fredrik som statsminister.

DN.se har sökt Fredrik Reinfeldt för en kommentar utan resultat.

Ur breven till statsministern:

Det har rapporterats att du tackat nej till att sitta i exempelvis SVT:s tv-soffor och i stället gett en presskonferens. Men det räcker inte. I nuläget verkar det som om till och med personer som Jimmie Åkesson tar upp större utrymme än du i medierna – och det ser inte bra ut.”

Jag satt hela den fruktansvärda fredags­kvällen och väntade på ett deltagande uttalande från dig, eller möjligen från en annan regeringsmedlem, men allt som rapporterades var ett opersonligt brev på regeringens hemsida.”

Det är med stor förvåning jag konstaterar att regeringen har avböjt att delta i tv-programmet på lördagsmorgonen. Att inte delta när vårt grannland Norge drabbats så hårt visar avsaknad av empati.”

Har hela regeringen helt tappat empati och inlevelseförmåga? Jag skäms å den svenska regeringens vägnar.”

Jag heter NN och är 25 år. Jag vill börja med att uttrycka min stora besvikelse över hur du har hanterat situationen efter händelserna i Norge 22/7 2011. Jag som tidigare bott i Oslo känner en stor sorg över det som hänt men också över vad som i dag hotar vårt demokratiska samhälle.”

Jag är djupt imponerad över ditt lugna och fina framträdande i samband med den fruktansvärda tragedin i Norge.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.