Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Otal sexuella ofredanden i Kalmar

Minst nio unga personer har anmält sexuella trakasserier under nyårsnatten i Kalmar. De till synes organiserade brotten för tankarna till vad som hände samtidigt i Köln.

– Vad vi kan säga med säkerhet är att vi för närvarande har fyra anmälningar, men fler är på väg in. Totalt är det än så länge nio målsägande, men det är lite kaotiskt med all information vi fått in under helgen, säger Kalmarpolisens presstalesperson Johan Bruun.

Vid tolvslaget ger sig många ut från krogarna för att fira det nya året på Larmtorget. När de gav sig tillbaka in var i år ett hundratal minderåriga pojkar kvar. Och en del flickor. Flickornas berättelser är att pojkarna i grupp, på olika platser kring torget, gav sig på dem.

Johan Bruun säger att polisen aldrig förr varit med om något liknande. Han har följt rapporteringen från Köln och ser fler likheter med händelserna där. I förhör med målsägande framgår att de flesta misstänkta förövarna inte talade svenska.

– Men vi vet inte vilka gärningsmännen är och är tacksamma för alla anmälningar och vittnesmål vi kan få. Med tanke på tillfället måste det finnas mängder av mobilbilder och -filmer från torget, säger Johan Bruun.

Utan misstänkta gärningsmän och deras mobiler är det svårt att säga hur en eventuell synkronisering av brotten har gått till – om de läst om Köln, om de pratat ihop sig eller om de ens känner varandra. Sexuella ofredanden har bara böter i straffskalan och det är för lågt för att polisen ska få tömma Larmtorgets mobilmaster på information.

Händelserna i Köln präglades i stor utsträckning av rån och stölder. Hittills har Kalmarpolisen inte fått någon anmälan om annat än sexuella ofredanden i sammanhanget.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.