Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 13:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/otillatna-bekampningsmedel-i-svenska-hallon/

SVERIGE

Otillåtna bekämpningsmedel i svenska hallon

Foto: Paul Kleiven/NTB

Livsmedelsverket har hittat spår av det förbjudna bekämpningsmedlet pyrimetanil i svenska hallon hos en grossist i Helsingborg.

DN Text

Upptäckten gjordes i samband med en kontroll av myndigheten, uppger SVT som hänvisar till branschtidningen FoodMonitor.

Livsmedelsverkets analys visar att hallonen innehåller 0,031 milligram pyrimetanil per kilo bär. Gränsvärdet ligger på 15 milligram per kilo.

– I det här fallet så låg det här långt under gränsvärdet. Det finns inga hälsorisker, säger Anders Jansson, statsinspektör på Livsmedelsverket till SVT.

Eftersom det är olagligt att använda pyrimetanil i odlingar av hallon har livsmedelsverket lämnat över ärendet till Länsstyrelsen i Skåne län och Hässleholms kommun som har tillsynen över primärproducenten.

Samtidigt flaggar Anders Jansson för att det kan finnas naturliga förklaringar. Pyrimetanil är tillåtet vid odling av bland annat päron, äpplen och jordgubbar och om sådana odlingar ligger nära kan bekämpningsmedlet ha först till hallonen med vinden, skriver SVT.

Ämnen i artikeln

Hälsa
Odla
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt