Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Otillräkneliga ska inte dömas”

Den grupp av människor som är så psykiskt sjuka att det inte kan ta ansvar för sina handlingar ska inte dömas för brott de begår. Det säger Marianne Kristiansson, specialist i rättspsykiatri på Rättsmedicinalverket till DN.se.

Marianne Kristiansson är en av de experter som varit med om att ta fram förslaget till en ny psykiatrilag.

– Som det ser ut i Sverige i dag har alla samma ansvar för sina handlingar – även de som är svårt psykiskt sjuka. Men en grupp individer är så sjuka att det inte kan ta ansvar för sina handlingar och de ska inte dömas alls, säger hon till DN.se.

Den nya lagen kommer inte innebära att psykstörda våldsbrottslingar får fortsätta att springa omkring på gatorna. De kan fortfarande få psykiatrisk tvångsvård, men inte som "straff" för ett brott.

– Det har visat sig att många som dömts till rättspsykiatrisk vård fått sitta väldigt länge, även de som begått mindre allvarliga brott, säger Marianne Kristiansson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.