Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Oväder drabbade Malmö – människor hamnade i livsfara

En dykare från räddningstjänsten framme vid den översvämmade bussen och assisterar en person på väg att ta sig ut.
En dykare från räddningstjänsten framme vid den översvämmade bussen och assisterar en person på väg att ta sig ut. Foto: Kjerstin Ekvall/Läsarbild

Malmö med omnejd drabbades av ett plötsligt skyfall under söndagsmorgonen och -förmiddagen. En kvinna fastnade i ett bostadshus hiss, som stannat då vatten steg upp i hisskorgen. Hon kunde slutligen ta sig ut på egen hand – en av flera dramatiska händelser i ovädrets spår. SMHI missade att varna för ovädret.

Det kraftiga regnet – från tidiga natten och fram till 13.30-tiden hade det fallit hela 88 millimeter regn över Malmö – orsakade stora problem för vägtrafiken då vattensamlingar bildades på flera håll, där fordon fastnade.

Räddningstjänsten fick rycka ut och hjälpa nödställda. En rad vägavsnitt stängdes av för trafik.

Busstrafiken inne i Malmö stoppades helt. Någon prognos för när den skulle komma i gång igen fanns inte ännu vid 17-tiden, enligt Skånetrafikens hemsida.

– Ett tjugotal bussar har kört fast i vattnet, det går inte att komma fram och därför ställer vi in tills vattenmängderna hinner rinna undan. Just nu ser det ut som om regnet avtar, men det kan ta ett tag till innan vi kan köra igen, sade Göran Lundblad, vice trafikdirektör på Skånetrafiken, på förmiddagen.

En linjebuss fastnade under en vägbro, varpå vattnet steg snabbt och passagerare och förare fick slå sig ut genom att krossa ett fönster. Räddningstjänsten kom till hjälp.

Även tågtrafiken tog stryk, med inställd trafik utmed vissa sträckor.

Källare vattenfylldes på flera håll i staden, larmsamtal kom in till polisen via SOS Alarm. Många hushåll drabbades av elavbrott. Elbolaget Eon rapporterade vid 17-tiden att 890 abonnenter saknade el i Skåne län. Men då hade 2.784 som under söndagen mist elen fått den tillbaka, enligt uppgift på hemsidan.

Skånes universitetssjukhus i Malmö fick problem med elförsörjningen i samband med skyfallet.

– Vi har haft en del störningar under dagen på grund av översvämningar. Det har stigit upp vatten i kulvertarna, säger Sara Frostberg-Lowery vid Region Skånes presstjänst, och tillägger att det främst är handkirurgen som drabbats – byggnaden stod vid 19.30-tiden utan ström.

 

SÅ BLIR VÄDRET där du befinner dig – till Weatherpals sajt.

 

Mycket dramatiskt blev det på förmiddagen när Batuul Entezari skulle bege sig ner till tvättstugan i sitt bostadshus i Malmöstadsdelen Sofielund. Känslan av att vara på väg att drunkna kom över henne när hissen skakade till, stannade och hisskorgen började ta in vatten.

Nödsignalen fungerade inte och Batuul Entezari hade ingen mobil med sig. I lägenheten låg hennes man och sov. När vattnet nådde henne till midjan tänkte hon att drunkningsdöden väntade henne.

– Jag bankade så hårt jag kunde, jag skrek och började hoppa, berättar hon för tidningen Sydsvenskan.

Efter att kraftigt ha sparkat på hissdörren fick hon upp den och kunde till slut pressa sig ut, över till trapphuset.

SMHI hade inte varnat för det kraftiga ovädret, fast meteorologerna var klara över att det var på väg.

– Vi visste att det skulle regna mycket, men inte fullt så mycket. Just nu är Malmö uppe i totalt 90 millimeter under ett halv dygn, sade Linnea Rehn, meteorolog på SMHI, till TT vid 15-tiden.

– Sedan är det svårt att exakt säga var de kraftiga skurarna drar in. Det kan variera lokalt. Som exempel fick Malmö under natten 50 millimeter regn medan Lund, som bara ligger en mil bort, bara fick sex millimeter.

Senare lade SMHI ut en klass 1-varning för Skåne, utom östligaste delen. I den heter det också att ”små vattendrag i sydvästra Skåne påverkas och vattenföringen kan lokalt nå upp i flöden motsvarande klass 1”.

Regnet dominerade ända sedan lördagskvällen vädret i den sydvästligaste delen av landet. Dramatiken kom dock först under natten mot söndagen, när just Malmöområdet utsattes för den mycket kraftiga nederbörden. Med regnet följde även en del åsknedslag.

Den väderbilden fortsatte under dagen. Övriga delar av Skåne tycks dock ha förskonats från ovädret.

Malmös granne på danska sidan, Köpenhamn, drabbades också hårt av samma oväder. Natten till söndagen föll det mellan 50 och 100 millimeter regn i huvudstadsområdet.

Danmarks Meteorologiske Institut hade, likt SMHI, inte gått ut med någon varning. En rad byggnader översvämmades, exempelvis nöjesparken Tivoli och varuhuset Illum, skriver tidningen Politiken.

Först framåt natten mot måndag tros regnet ha dragit förbi svenska fastlandet. Under måndagen kommer ett högtryck med torrare väder in över landet. Temperaturerna kommer att stiga och SMHI flaggar för ”sommarvärme”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.