Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 14:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ovanligt-manga-drabbade-av-harpest/

Sverige

Ovanligt många drabbade av harpest

Foto: Michael Probst/AP

Fler än dubbelt så många människor har smittats av harpest under 2019 som under hela förra året, enligt ny statistik från Folkhälsomyndigheten.

TT Text

Myndigheten har tagit emot 212 anmälningar hittills i år. Ökningen har framför allt skett i slutet på juli och i början på augusti. Under sommaren har rapporter om harpest kommit in från olika delar av landet. Det rör sig om betydligt fler smittade än under ett medelår.

Sjukdomsfallen har främst rapporterats in från Dalarna, Gävleborg och Örebro län men under den senaste veckan har det även skett en ökning i Västerbottens och Norrbottens län.

Ytterligare ökning är att vänta, eftersom sjukdomsfallen brukar vara som flest under september. Harpest sprids vanligtvis till människor via insektsstick och fästingbett. Därför kan det vara bra att skydda sig genom att bära heltäckande klädsel och använda myggmedel.

2015 hade Sverige ett stort utbrott av harpest där 859 personer i hela landet drabbades, varav 582 bodde i Norrbotten och Västerbotten.

Läs mer: Klädkod ska skydda mot harpest under Cykelvasan 

Ämnen i den här artikeln:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt