Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 01:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ovanligt-manga-poliser-miste-jobbet-i-fjol/

Sverige

Ovanligt många poliser miste jobbet i fjol

Fler polisanställda än vanligt avskedades eller sades upp förra året, rapporterar SVT Nyheter.

Orsakerna har bland annat varit olaga hot, misshandel och sexuellt ofredande. 2018 sticker ut i statistiken – fem poliser och en civilanställd avskedades och fyra polisanställda blev uppsagda.

Tidigare år har cirka tre, fyra personer avskedats men ingen har sagts upp. Under de senaste fem åren har 25 polisanställda blivit uppsagda eller avskedade och det handlar både om poliser och civilanställda.

Varför fler avskedades 2018 finns det ingen förklaring till, säger Lotta Gustavsson, vice ordförande för Polismyndighetens personalansvarsnämnd.

– Det ligger sällan något brott i grunden, men olika typer av misskötsel. Inte sällan har det att göra med sjukdom, alkoholproblematik, psykisk eller fysisk sjukdom, säger hon.

Ämnen i den här artikeln:

Polisen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt