Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-10 03:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/over-10000-bekraftade-coronafall-i-sverige/

SVERIGE

Över 10.000 bekräftade coronafall i Sverige

Sverige har passerat 10.000 bekräftade fall av covid-19. Ytterligare 17 personer med sjukdomen rapporterades avlidna mellan långfredagen och påskaftonen, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten.

I jämförelse med tidigare dagar framstår dödssiffran som relativt låg, men Folkhälsomyndigheten har flaggat för en eftersläpning i rapporteringen av antal döda under helgdagar.

Över 10.000 personer har nu bekräftats smittade av det nya coronaviruset i Sverige och totalt har 887 personer avlidit i covid-19, sjukdomen som viruset orsakar.

Folkhälsomyndighetens senaste siffror visar på lördagen att 789 personer – 194 kvinnor och 595 män – har fått intensivvård. I Stockholmsregionen är situationen fortsatt mycket ansträngd. 13 av de 17 rapporterade döda det senaste dygnet inträffade i Stockholm. Där vårdas 213 personer i intensivvård, enligt Region Stockholm, som beskriver situationen som att det fortfarande finns ”gott om lediga intensivvårdsplatser och slutenvårdsplatser inom regionen.”

DN har tidigare rapporterat om oro inifrån sjukhus i Stockholm över just antalet intensivvårdsplatser. Enligt Folkhälsomyndighetens siffror har antalet rapporterade nyinskrivna för intensivvård stabiliserats de senaste dagarna. Det, uppger FHM, ska dock inte tolkas som att sjukvården inte är fortsatt hårt belastad.

Ett annat orosområde för myndigheterna är äldreboenden runtom i Sverige. 30 procent av alla dödsfall i Stockholm har drabbat personer över 70 år och som bodde på äldreboenden. Det kallas av Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell för en ”väldigt stor överrepresentation”.

– Den siffran gör att vi måste ta oss en funderare på vad olika aktörer kan göra. Siffrorna visar att risken att dö är väldigt mycket högre om man bor på ett äldreboende än om man bor ute i samhället, sade Anders Tegnell till DN på långfredagen.

Sedan den 1 april råder ett besöksförbud på äldreboenden men Anders Tegnell säger till DN att det inte är klarlagt vilken effekt som rekommendationer och förbud faktiskt har, samt att de höga dödsfallen på äldreboende i Sverige ”med hyfsad säkerhet uppträtt oavsett vilken strategi vi hade haft”.

– Ingen av de strategier som andra länder har använt sig av har på något sätt hanterat spridningen i äldreboendena specifikt.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt