Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Över 30 000 vill stoppa utvisning

Migrationsverkets beslut att utvisa en tvååring upprör. Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik ska utreda hur ärendet har skötts. ”Här verkar inte ha hänt något på flera år, vilket är anmärkningsvärt”, säger han.

Det som åter väcker debatten om att införa barnkonventionen i svensk lag, är tvååriga Haddile. Hennes mor kom till Sverige från Algeriet strax innan Haddile föddes på Lunds lasarett. 20 dagar senare försvann modern och flickan omhändertogs av mammans make.

När Haddile var fyra månader togs hon in akut på sjukhus med hjärnskador, rapporterar SVT. Styvfadern misstänktes ha misshandlat barnet, och Haddile hamnade hos en fosterfamilj.

Där har hon bott sedan dess och enligt fostermamman utvecklats till en glad och pigg tvååring. Nu har Migrationsverket beslutat att hon ska utvisas till Frankrike, eftersom mamman är fransk medborgare. Det är tänkt att mamma och barn ska återförenas – trots att ingen vet var mamman befinner sig, eller har hört av henne under det senaste året.

Utvisningen har överklagats till Migrationsdomstolen, men Mikael Ribbenvik är övertygad om att den gör samma bedömning när det kommer till återförening. Det som kan diskuteras är huruvida den bör ske i Frankrike eller i Sverige.

– Barnet har haft världens taskigaste uppväxt, mamman sticker, hon blir misshandlad. Hur värjer man sig mot det? Men diskussionen gäller inte det, allt syftar till återförening mellan mamma och barn, säger Mikael Ribbenvik.

Nu vill flera riksdagspartier – återigen – att lagen ska ändras så att barnkonventionen införs i sin helhet.

– Om barnkonventionen vore svensk lag skulle barns rättsliga ställning stärkas. En politisk majoritet i riksdagen vill att barnkonventionen ska bli svensk lag, men inget händer, säger Emma von Corswant, barnrättsjurist på Unicef, i ett pressmeddelande.

Mikael Ribbenvik säger till DN att det inte heller hade gjort någon skillnad om barnkonventionen redan­ var införd som svensk lag. Återförening mellan barn och föräldrar står med även i den.

– Men jag kommer att undersöka hur vår kommunikation har skett, här verkar inte ha hänt något på flera år, vilket är anmärkningsvärt. En sådan här process kan inte präglas av passivitet.

Vid 10-tiden på söndagen hade fler än 30.000 unamnunderskrifter i ett privat initiativ för att stoppa utvisningen samlats in.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.