Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-31 18:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/over-300-smittade-pa-lss-boenden-manga-tillhor-riskgrupp/

Sverige

Över 300 smittade på LSS-boenden – många tillhör riskgrupp

Karin Flyckt, sakkunnig på Socialstyrelsen, under onsdagens pressträff om coronaviruset.
Karin Flyckt, sakkunnig på Socialstyrelsen, under onsdagens pressträff om coronaviruset. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Färre än 30 personer på LSS-boenden har rapporterats avlidna i covid-19. Andelen smittade – 307 personer – ligger i linje med hur det ser ut i det övriga samhället, enligt Socialstyrelsen. 

– Den konstaterade smittan tycks vara jämförbar med den totala befolkningen, säger Karin Flyckt på Socialstyrelsen.

En kartläggning som DN gjort bland Sveriges kommuner visar att minst 37 kommuner har haft bekräftade fall i sina bostäder för funktionsnedsatta.

Nu redovisar Socialstyrelsen – för första gången sedan pandemin startade – siffror för smittade och döda på LSS-boenden, där det huvudsakligen bor personer med intellektuell funktionsnedsättning. 

De 307 personer som hade rapporterats smittade fram till den 8 maj motsvarar 1,1 procent av de 30.000 boende. 

95 procent av de smittade är vuxna som bor i gruppboende eller servicebostad, endast ett fåtal bor i barnboende. 38 procent av de smittade är kvinnor. 

Andelen smittade är ungefär densamma som i hemtjänsten och ligger samtidigt i linje med den övriga befolkningen, menar Karin Flyckt som är sakkunnig på avdelningen för analys vid Socialstyrelsen.

– Det förekommer smittspridning. Men den konstaterade smittan tycks vara jämförbar med den totala befolkningen, säger hon.

Socialstyrelsen hävdar att antalet döda är för få för att redovisa, men det rör sig om färre än 30. Precis som för den övriga befolkningen finns flest fall i Stockholm.

Många på LSS-boenden ingår någon form av riskgrupp, enligt Socialstyrelsen. Drygt tio procent är över 70 år. Det finns även en relativt hög samsjuklighet med diabetes, hjärt-kärlsjukdomar eller högt blodtryck.

Karin Flyckt tror inte att det är möjligt att förhindra smitta på LSS-boenden helt och hållet, eftersom det pågår en pandemi samtidigt som de boende har en hög grad av självbestämmande.

– Det här är deras hem, de bor där under lång tid. 

Socialstyrelsen jobbar nu för att att minimera smittspridningen, bland annat genom informationsmaterial till personal om basala hygienrutiner och hur man ska tänka vid besök. Myndigheten har också tagit fram webbutbildningar för introduktion av ny personal. 

– Vi försöker stötta verksamheterna med utbildning och kunskap, vägledande material. Vi har också en frågefunktion så att verksamheter och enskilda kan skicka frågor om vad som gäller, säger hon till DN. 

Vad är din bild av hur man jobbar för att förhindra smitta på LSS-boenden?

– Man jobbar väldigt mycket med det och försöker se till att personal är medvetna om vad som gäller. Det handlar om att tvätta händer, men också om att inte gå i samma kläder från och till jobbet. Intrycket är att man jobbar mycket med det, men mer stöd behövs. 

LSS-boenden är bostäder med särskild service för vuxna. Det finns två former – gruppbostad och servicebostad, uppger Inspektionen för vård och omsorg på sin hemsida

Läs mer: 

Stockholm står för en allt mindre andel av de nya covid-19-fallen 

Coronasmitta på LSS-boenden i minst 37 kommuner

Svenskarna allt otåligare – rörligheten ökar