Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Över 5000 incidenter kopplat till migranter sedan oktober

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Över 5000 incidenter på asylboenden och andra migrantärenden har rapporterats till polisen sedan oktober. Över 1200 gäller bråk, misshandel och olaga hot. Det visar den sammanställning som polisen nu har gjort.

DN har tidigare berättat om att polisen vägrar berätta hur stora resurser den lägger på att bevaka flyktingvågen och asylboendena i Sverige. Trots flera försök har polisen vägrat lämna ut uppgifterna.

På fredagen kunde Svenska Dagbladet berätta hur många fall som har registrerats under kod 291, som polisen använder för att urskilja ärenden kopplade till där den misstänkte, målsäganden eller en förhörsperson är migrant. Totalt handlar det om över 5000 ärenden som har registrerats sedan oktober i fjol.

Bland ärendena finns, enligt SvD, 450 rapporterade bråk, 559 registrerade fall av misshandel, nio rån, 194 fall av olaga hot och fyra våldtäkter. Även 58 bränder och 37 fall av självmordsförsök finns rapporterade.

– Det är en jättestor utmaning. Människor sätts samman med andra traumatiserade människor. Det finns en osäker vardag och en oro över att skickas tillbaka, minsta rubbning i vardagen kan trigga igång en händelse, säger Tomas Wallberg, kommenderingschef vid Noa, till SvD.

Siffrorna gäller rapporterade händelser. Det finns inga uppgifter hur många av ärendena som har visat sig vara styrkta brott och hur många som var falskt larm.

Tidigare har polisen hävdat att uppgifterna omfattas av sekretess.

”Den dagliga lägesbilden är hemligstämplad varför det som står där inte ska lämnas ut /.../ Ingenting ska ut i pappersväg gällande Alma-kommenderingen så länge den pågår” står det i ett internt direktiv som DN tagit del av.

Tomas Wallberg säger nu till SvD att det är olyckligt att det har kallats för en ”mörkning”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.